Oboljela bila u Njemačkoj
0

Potvrđen prvi slučaj E. coli u Poljskoj

FENA
U Poljskoj je danas potvrđen prvi slučaj prisustva smrtonosne bakterije enterohemoragijska Escherichia coli (EHEC) kod 29-godišnje žene koja je doputovala iz Njemačke, saopćili su poljski zvaničnici.

"Potvrdili smo jedan slučaj i sumnjamo na druga dva, oba kod ljudi koji su nedavno proveli neko vrijeme u Njemačkoj. Rezultati testiranja u oba slučaja bit će poznati u narednim danima", potvrdio je portparol Poljskog državnog inspektorat saniteta Jan Bodnar.

Žena koja živi u okolini Hamburga u Njemačkoj hospitalizirana je 23. maja u Šćećinu na sjeverozapadu Poljske i podvrgnuta je dijalizi bubrega, rekao je Bodnar, a prenio AFP.

Njemačke vlasti jučer su saopćile da su poljoprivredni proizvodi sa farme u Donjoj Saksoniji vjerovatni krivac za talas epidemije smrtonosnom bakterijom.

Međutim, preliminarni laboratorijski testovi provedeni na uzorcima klice graha s farme na sjeveru Njemačke pokazali su odsustvo smrtonosne bakterije EHEC, tako da se još ne može reći odakle je krenula smrtonosna bakterija koja je do sada odnijela najmanje 22 ljudska života u Njemačkoj i jedan u Švedskoj.