Indija
0

Potvrđen prvi lokalni slučaj svinjske gripe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prvi lokalni slučaj prenošenja virusa svinjske gripe u Indiji potvrđen je u južnoj državi Andhra Pradesh, čime se broj oboljelih od ove bolesti popeo na devet, javili su u nedjelju lokalni mediji.

Prenošenje virusa desilo se kada je kompjuterski inžinjer, koji se vratio iz Sjedinjenih Država 31. maja, prenio virus na svog mlađeg brata u Hyderabadu, prijestonici ove države.

Nakon testiranja kod obojice je potvrđeno prisustvo virusa, javila je agencija PTI.

  • Dok su ostali zaraženi virus dobili u drugim zemljama, ovaj momak (24) prva je osoba koja je zaražena a nije putovala u inostranstvo, kazao je visoki državni medicinski zvaničnik.

Još dva nova slučaja potvrđena su u nedjelju. Zaražena je majka petogodišnjeg djeteta, kojem je ranije dijagnosticirano prisustvo virusa, i drugi muškarac, oboje suputnici oboljelog kompjuterskog inžinjera na letu iz SAD-a.

Tim Nacionalnog instituta za zarazne bolesti stigao je u Hyderabad kako bi napravio plan daljnjeg djelovanja u državi Andhra Pradesh, u kojoj je potvrđeno sedam od devet indijskih slučajeva svinjske gripe.

Vlasti su odlučile da pojačaju nadzor na međunarodnom aerodromu u Hyderabadu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je više od 100 osoba u Meksiku umrlo od virusa od izbijanja zaraze u aprilu.

Širom svijeta 125 osoba je umrlo od ove bolesti, premda je u nekim slučajevima bilo uticaja i drugih zdravstvenih problema. Ukupno 21.940 osoba je zaraženo u 69 zemalja, saopćio je nedavno WHO.