Svijet
0

Potvrđen drugi slučaj ptičje gripe u Rumuniji

FENA
Analize britanskih eksperata potvrdile su da virus ptičije gripe H5N1 postoji na drugom žarištu u Rumuniji, u Maliucu, na ušću Dunava, na jugoistoku zemlje, saopćilo je u srijedu ministarstvo poljioprivrede.

"Nažalost, testovi su potvrdili naše strahove, drugi uzorak, uzet na jednom labudu i kokoški iz Maliuca, pokazao je prisustvo visoko patogenog virusa H5N1", izjavio je novinarima Gheorghe Flutur.

"Očekivali smo ovaj rezultat, što potvrđuje i postojanje drugog žarišta, nakon onog otkrivenog u Ceamurliji de Josu, gdje je prisustvo virusa H5N1 bilo otkriveno u subotu u britanskoj laboratoriji Weybridg", dodao je ministar.

Flutur je naglasio da su sanitetske vlasti uklonile perad i dezinficirale selo Maliuc, koje se nalazi 60 km sjeverno od Ceamurlije de Josa, odmah nakon što je u subotu otkriven virus koji je naslutio dolazak ptičije gripe.

"Virus H5N1 također je identificiran na dvije druge patke u Ceamurliji de Josu, ali nas to ne zabtrinjava jer se radi o potvrđenom žarištu", rekao je rumunski zvaničnik.

Međutim, eventualno prisustvo virusa u tampon zoni uspostavljenoj u prečniku od deset kilometara, oko dva provjerena žarišta, bilo bi "zabrinjavajuće" i vlasti bi trebalo da zatraže temeljitije analize britanske laboratorije, naglasio je on.