Karadžićev zahtjev
0

Potvrditi sporazum sa Holbrookom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić uputio je još jedan poziv Savjetu bezbjednosti UN da donese rezoluciju kojom bi se potvrdio njegov sporazum o imunitetu sa američkim diplomatom Richardom Holbrookom, objavljeno je danas u Haškom tribunalu.

U pismu novoimenovanom predsjedniku Savjeta bezbjednosti Michaelu Kafandu, Karadžić podsjeća da je Žalbeno vijeće, u jednoj od svojih ranijih odluka, zauzelo stav da je "takva rezolucija potrebna", a da na njegov prethodni poziv, od oktobra ove godine, još nije odgovoreno.

"Žalbeno vijeće Haškog tribunala ustanovilo je pravilo da su pregovori sa svjetskim liderima beznačajni ukoliko nisu potvrđeni rezolucijom Savjeta bezbjednosti. Ukoliko se rezolucija ne donese u mom slučaju, Savjet bezbjednosti će vezati ruke diplomatama međunarodne zajednice, šaljući poruku svjetskim liderima da se ne mogu sklapati sporazumi sa diplomatama koji se šalju u određeni region", navodi se u Karadžićevom pismu.

Nekadašnji predsjednik RS dodaje da je prošlo više od 13 godina koliko je on poštovao sporazum sa Holbrookom, prema kojem mu se neće suditi u Tribunalu, ukoliko se povuče iz javnog života, te da je sada "na Savjetu bezbjednosti da ispuni svoj dio sporazuma".

Karadžić u Hagu čeka nastavak suđenja po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH.