Zločini agresora
29

Potresno svjedočenje Ukrajinke: Ruski vojnici natjerali su me da iskopam vlastiti grob

B. H.
Okupatorske snage u Hersonu (Foto: Twitter)
Okupatorske snage u Hersonu (Foto: Twitter)
Ukrajinka iz Hersona ispričala je jučer zastupnicima Zastupničkog doma američkog Kongresa svoja svjedočanstva iz ruskog zarobljeništva u kojem je bila početkom ove godine.

Lyubova (57) čije ime nije navedeno niti čije lice nije prikazano, radila je kao računovođa i živjela je pod ruskom okupacijom više od godinu dana.

"U januaru ove godine došli su do mene", rekla je Komitetu za vanjske poslove Zastupničkog doma, prenosi CNN.

Lyubov je kasnije posvjedočila da su ruski vojnici na silu upali u njezinu kuću, tvrdeći da traže oružje, i zaplijenili kartu Ukrajine, zastavu Ukrajine, suvenir sa slikama Ukrajine i znak s plavo-žutom vrpcom koja simbolizira žrtve Drugog svjetskog rata.

"To su bili njihovi dokazi protiv mene", rekla je Lyubova.

Zatim je odvedena u, kako je nazvala, komoru za mučenj" i držana pet dana, gdje su je tukli, tjerali da se skine, izboli i prijetili joj silovanjem i ubistvom.

"I mene su izveli vani i opet su me tukli i prislonili mi pištolj na glavu i pucali kao da će me likvidirati. Natjerali su me i da iskopam grob", prisjeća se strahota.

Kazala je i da je vidjela kako muče druge ljude, koje su izvodili s crnim vrećama na glavama. Vojnici su je pustili, "ali su rekli da će se vratiti."

Kada se vratila svojoj kući, opljačkana je i oduzeta su joj odličja koja su pripadala njenom ocu.

Uspjela je pobjeći iz Hersona i otišla u SAD sa svojom kćeri, ali se nada da će se moći vratiti u Ukrajinu.

"Pričam vam svoju priču, a postoje i drugi ljudi koji su opljačkani, silovani i premlaćivani na tim teritorijima. Ovi strašni zločini moraju se zaustaviti", rekla je Lyubova.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava dokumentirao je tisuće hiljade civilnih žrtava uz slučajeve mučenja, silovanja i pritvaranja u ratu u Ukrajini tokom šest mjeseci, od augusta 2022. do januara 2023.