Australijski "ground zero"
0

Potresni snimci vatrom poharanih područja

Sarajevo-x.com
Požarom zahvaćena naselja sjeverno od Melbournea nakon što je vatra konačno ugašena izgledaju sablasno. Snimci napravljeni iz vazduha prikazuju svu tragediju koja je zahvatila ovo područje, usmrtila oko 300 stanovnika, a na hiljade natjerala da napuste svoje domove.

Naselje Marysville više se ne može prepoznati. Forenzički timovi započeli su težak posao iskopavanja ruševina nekadašnjih kuća i automobila, tražeći ostatke ljudskih tijela.

Snimci koje je objavila australska policija uključuju i muškarca za kojeg se vjeruje da je povezan sa podmetnutim požarima u državi Viktorija.

Veliki požari koji su počeli prošle subote, potpomognuti visokim temperaturama, snažnim vjetrovima i nezapamćenom sušom, predstavljaju najveću prirodnu katastrofu koju je ovaj kontinent ikada vidio, stoji u komentaru Daily Maila.

Stanovnicima koji su se željeli vratiti na mjesto gdje su nekada bili njihovi domovi, policija savjetuje da to još uvijek ne čine jer su prizori zgarišta koji će ih tamo dočekati prestrašni.