Svijet
0

Potres jačine 6,2 stepena pogodio Afganistan

FENA
Potres jačine 6,2 stepena u utorak ujutro je pogodio udaljena i planinska područja sjeveroistočnog Afganistana, tresući zgrade u afganistanskoj prijestonici te Paskistanu, Tadžikistanu i Indiji.

Potres se dogodio u pokrajini Badakshan, oko 300 km sjeveroistočno od Kabula, gdje su stanovnici osjetili podrhtavanje zgrada a mnogi prozori su porazbijani. Nije bilo nikakvih trrenutnih izvještaja o žrtvama, javio je AP.

"To je bio veoma jak potres. Moja soba se tresla a luster se njihao", izjavio je Agha Noor Kemotz, pokrajinski policijski načelnik Badakshtana, koji se graniči s Pakistanom, Tadžikistanom i Kinom.

Američki geološki institut saopćio je da je potres jačine 6,2 stepeni imao epicentar oko 60 kilometara južno od Faizabada i da se desio u 08.05 sati.

Izvještaji o šteti iz sjeveroistočnog Afganistana često sporo dolaze zbog udaljenosti regije i nedostatka komunikacija.

Potres se osjetio širom sjevernog Pakistana, uključujući i prijestonicu Islamabad, udaljenu oko 450 kilomretara. Također se osjetio u Tadžikistanu i u indijskim i pakistanskim dijelovima Kašmira, gdje je teški potres u oktobru 2005. ubio na hiljade ljudi i izazvao golemo razaranje.

Badahstan - najudaljenije područje Afganistana - područje je visokih planina Hindu Kush i regija je sklona potresima.

Potres magnitude 6,7 stepeni pogodio je Badahstan u decembru 2005. i tada je poginulo najmanje petero djece.

U maju 1998. potres snage 6,8 stepeni pogodio je područje u blizini Faizabada, izazivajući golema klizišta i poplave u kojima je poginulo više od 5.000 ljudi.