Potres jačine 5,6 stepeni Rihtera pogodio zapadni Pacifik

S
SRNA
24.1.2010. u 20:26
0
0
Potres jačine 5,6 stepeni Rihtera pogodio zapadni Pacifik
0
Potres jačine 5,6 stepeni Rihtera pogodio zapadni Pacifik
Zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale pogodio zapadni Pacifik u blizini Solomonskih ostrva, rekli su seizmolozi, ali nema upozorenje za cunami ili izvještaja o materijalnoj šteti.
Američko Geološko udruženje saopštilo je da je epicentar potresa bio na dubini od 10 kilometara, 160 kilometara jugoistočno od grada Gizo.

Solomonska ostrva su kao i veći dio Pacifika često "žrtva" zemljotresa.

Serija potresa pogodila zapadna Solomonska ostrva početkom ovog mjeseca, a najjači je iznosio 7,2 stepena Rihterove skale izazvavši cunami sa talasima visine 2,5 metara.

Oko 1 000 ljudi, što je skoro trećina populacije, ostalo je bez krova nad glavom na ostrvu Rendova zbog zemljotresa i cunamija.

Zemljotres jačine osam stepeni Rihterove skale, koji je u aprilu 2007. godine pogodio Solomonska ostrva, izazvao je cunami u kome je poginulo više od 50 ljudi, a hiljade su raseljene, a veliku štetu pretrpio je grad luka Gizo.

U septembru prošle godine 186 ljudi je poginulo, a cijela sela su zbrisana u naletu cunamija na obale pacifičkih ostrva Samoa i Tonga.

Sela i ljetovališta na Samoi, Američkoj Samoi i sjevernoj Tongi nestala su sa lica zemlje u naletu džinovskih talasa usljed zemljotresa jačine 7,8 stepeni Riherove skale.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: