Svijet
0

Potres jačine 5,2 stepena po Richteru pogodio istokTurske

FENA
Potres jačine 5,2 stepena po Richteru, nakon potresa od 7,2 stepena koji je prošlog mjeseca razorio istočnu tursku pokrajinu Van, pogodio je ponovo u noći s ponedjeljka na utorak tu oblast, ali nema žrtava, saopćile su vlasti.

Potres koji se dogodio oko 22.30 sati izazvao je paniku među stanovništvom te regije u kojoj dio stanovništva živi pod šatorima, objavio je informativni kanal CNN-Turk.

Epicentar zemljotresa bio je u selu Molakasim, a za sada nema izvještaja o žrtvama ili materijalnoj šteti, navela je turska agencija Anadolija.

Lokalne vlati su naglasile da novi potres nije izazvao ni materijane štete.

Dvije staje u ruralnom području su srušene, a deseci životinja su nestali, javio je kanal NTV.

U potresu jačine 7,2 stepena, koji je 23. oktobra pogodio Van, život su izgubile 604 osobe. U potresu jačine 5,6 stepeni koji se dogodio prošle sedmice život je izgubilo 40 osoba, od kojih i jedan japanski spasilac i novinari koji su boravili u hotelu oštećenom u prvom snažnom potresu.

Deseci hiljada stanovnika napustili su grad Van, glavni pokrajinski grad, nakon snažnog prošlomjesečnog potresa, opustošivši grad koji je prije katastrofe imao 400.000 stanovnika, izvijestila je turska štampa.

List Milliyet u članku „Grad fantom“ naglašava da su stanovnici Vana, većinsko kurdsko stanovništvo, napustili grad i otišli u susjedne pokrajine ili u zapadnu tursku industrijsku zonu.