Svijet
2

Potres jačine 4,6 stepeni na jugu Italije, nije bilo žrtava ni šteta

FENA
Potres jačine 4,6 stepeni u noći s utorka na srijedu pogodio je jug Italije, regiju između Kalabrije i Sicilije, ali nije uzrokovao ni žrtve ni štete, međutim izazvao je strah među stanovništvom, saopćile su lokalne vlasti.

Potres se dogodio malo poslije 23 sata u utorak, a središte se nalazilo na dubini od 45,4 kilometra ispod tjesnaca Mesine, koji odvaja Siciliju od ostatka poluotoka, precizirao je Italijanski geofizički institut.

Velika dubina središta objašnjava zašto nije bilo ni žrtava ni šteta, ali se potres osjetio i u Kalabriji, kao i na Siciliji, a veliki broj ljudi je izašo na ulice ili su zvali vatrogasce i snage reda.

Sicilijanski grad Mesina, ali i druga mjesta u Kalabriji na drugoj obali tjesnaca, razoren je 1908. godine u snažnom potresu jačine 7,2 stepena, nakon čega je uslijedio cunami koji je u ovoj regiji uzrokovao smrt oko 120.000 ljudi.

Italija se nalazi na mjestu ukrštanja nekoliko tektonskih ploča i oduvijek je bilo jakih seizmičkih aktivnosti.

U maju u dva potresa jačine 6 i 5,8 stepeni Rihterove skale poginulo je 25 osoba i uništena je regija Emilie-Romagne na sjeveroistoku zemlje.