Nicolas Sarkozy
0

"Potrebno je prenijeti nadležnosti na afganistansku vojsku"

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je saveznike iz NATO-a, koji se sastaju sljedeće sedmice da postignu dogovor o postupnom prijenosu nadležnosti u Afganistanu na lokalne snage i reorganizaciji međunarodnih trupa.

U novogodišnjem obraćanju diplomatskom koru Sarkozy je u petak istaknuo da je glavni zadatak francuskog kontingenta od 4.000 vojnika u Afganistanu da tokom sljedeće dvije godine uspostavi stabilnost u pokrajini Kapisa, sjeverno od Kabula.

"Moramo ugovoriti usklađeni pristup postupnog prijenosa nadležnosti na afganistanske vlasti u pokrajinama i distriktima u kojima je situacija stabilna", rekao je Sarkozy.

Prema vojnim izvorima, svjetski lideri najvjerojatnije će na sastanku u Londonu 28. januara usvojiti paket mjera, uključujući civilnu pomoć, nove fondove i dodatni personal u programima policijske obuke, kao i povećanje broja vojnika u Afganistanu, prenio je Reuters.

"Francuska će biti uključena (u ove aktivnosti) sve dok to bude potrebno i dok to bude želio afganistanski narod. Ali, kada saveznici i Afganistanci postignu uspjeh, morat ćemo usmjeriti napore tamo gdje to bude potrebno", dodao je francuski predsjednik.

Evropski sudionici u misije NATO-a u Afganistanu izloženi su pritisku američkog predsjednika Baracka Obame da pojačaju svoju prisutnost u toj zemlji, dok je javnost vrlo skeptična kada je riječ o ovom ratu s neizvjesnim ishodom, ocjenjuje britanska agencija.

Prema francuskom zakonu, predsjedniku nije potrebna dozvola parlamenta da poveća broj vojnika, iako i Sarkozy i ministri smatraju da imaju dovoljno trupa za ispunjenje zadatka u Kapisi.

Sarkozy nije detaljnije objasnio šta tačno podrazumijeva reorganizacija trupa, ali je rekao kako očekuje da će imenovanje novog civilnog predstavnika NATO-a, uz visoke predstavnike Ujedinjenih naroda i Evropske unije, pomoći u koordinaciji napora na civilnome i vojnom planu.