Krivotvoreni lijekovi na tržištu
0

Potrebne drakonske mjere

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Europsko ekonomsko i socijalno vijeće (EESC) je na svojoj plenarnoj sesiji usvojilo stav o preveniranju upada krivotvorenih lijekova u zakonski lanac snabdijevanja.

EESC je predložilo da se poduzmu veći napori kako bi se harmonizirala imena i brendovi koji se koriste za lijekove u EU, kao i pakovanja i identificirajući kodovi za medicinske proizvode širom EU.

Trenutno postoji najmanje deset različitih sistema kodisranja i oni nisu posebno fokusirani na sigurnosna pitanja , osim na podatke o datumu proizvodnje i isteku trajanja.

Harmonizirani europski standardi trebaju biti uvedeni za identificiranje medicinskih proizvoda i omogućavanje praćenja kroz lanac distribucije do pacijenta. Ovo će olakšati proizvođačima da dokažu autentičnost proizvoda u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

EESC poziva Komisiju da djeluje na ilegalnu opskrbu lijekovima putem interneta, jer fokus na zakonit lanac snabdijevanja nije dovoljan. Ukoliko internet pitanje ne bude riješeno, javno zdravlje će biti opasno ugroženo.

Bitna je socijalna dimenzija, jer ilegalni jeftini lijekovi na internetu kreiraju drugi zdravstveni sistem.

EESC podržava bezpoštedni napad na bilo koga ko stavlja krivotvorene lijekove na tržište lijekova I traži drakonske kazne.