Georgios Papandreu
0

"Potrebna nam je politička, a ne finansijska pomoć"

FENA
Georgios Papandreu
Georgios Papandreu
Grčki premijer Georgios Papandreu kazao je kako njegova zemlja ne traži da Evropska unija plati za njen izlaz iz finansijske krize, već da joj je potrebna politička pomoć.

U intervjuu BBC-u Papandreu je rekao kako bi Grčkoj trebalo biti dozvoljeno da pozajmi novac po istim kamatnim stopama kao ostale zemlje, a ne po onim visokim koje ugrožavaju mogućnost reduciranja deficita.

"Dajte nam vremena, dajte nam podršku - ovdje ne govorim o finansijskoj, već političkoj podršci - kako bismo vam mogli pokazati da ono što obećavamo stvarno biva provedeno i da nam opet možete vjerovati", rekao je grčki premijer.

On je izrazio nadu da će ova kriza testirati jedinstvo Evrope na „pozitivan način“, mada je upozorio da je grčki problem istovremeno i evropski problem, koji bi se mogao pokazati zaraznim i za druge zemlje, javlja BBC u nedjelju.

Prošle sedmice su ministri finansija EU-a izdali saopćenje u kojem se Grčka poziva da do sljedećeg mjeseca pokaže da smanjuje proračunski deficit, koji premašuje 100 posto bruto nacionalnog proizvoda.