Ban Ki-moon
0

"Potrebna globalna politička volja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je unedjelju prilikom otvaranja političkih razgovora u okviru "Evropskog foruma Alpbach" da su klimatske promjene globalni problem.

"Klimatske promjene su globalni problem i potrebna nam je globalna politička volja. Radi se, međutim, i o pitanju povjerenja, i to i između industrijskih i zemalja u razvoju", poručio je glavni sekretar svjetske organizacije.

On je istaknuo kako je neophodno da se ispune "vlastita obećanja" i istovremeno ukazao na sve veće zahtjeve koji se upućuju UN-u.

"Danas imamo 18 mirovnih misija u svijetu, i službenici UN-a rade svakodnevno da opravdaju povjerenje koje dobivaju", kazao je Ban Ki-moon.

Evropska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner istaknula je da Evropa predvodi u borbi protiv klimatskih promjena, prenijele su agencije.

Kada je riječ o povjerenju, ona je naglasila da se ne radi o "političkom luksuzu", već o potrebi, izjasnivši se ujedno za transparentnu i efektivnu politiku, kao i protiv populizma.