Njemačka
0

Potražnja za tabletama joda za "ne daj Bože"

FENA
Nijemci se, nakon nuklearne katastrofe u Japanu, sve više raspituju za kupovinu tableta joda, a mnogi od njih kažu da tablete ne žele za sebe, već za prijatelje u Japanu, prenose mediji, navodeći da apotekarski savez Njemačke ne preporučuje uzimanje tih tableta.

Tablete bi mogle biti od koristi, samo ako bi radioaktivni oblak "nadletio" Njemačku, kažu u apotekarskom savezu Njemačke, a čak i kada bi se to dogodilo, visoko dozirani jod bi se smio uzimati samo na preporuku nadležnih zdravstvenih ustanova zemlje.

Kod odraslih, starih preko 45 godina prevelika količina joda mogla bi povećati rizik od oboljenja štitne žlijezde, upozoravaju iz saveza.

Poslije nuklearne tragedije u Japanu, u Njemačkoj se rasplamsala diskusija o radu 17 njemačkih nuklearki i zahtjevi opozicije, ali i građana, za zatvaranje nuklearnih centrala u zemlji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je provjeru sigurnosti njemačkih nuklearki, a vodeći političari zemlje ne isključuju mogućnost da stavi na provjeru odluka od jesenas o produžetku rada nuklearki za u prosjeku oko 12 godina.