Air France Airbus 330
0

Potraga za nestalim putnicima se nastavlja

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što su jučer u jutarnjim satima pronađena tijela dvojice muškaraca koji su bili u francuskom Airbusu, avionu koji se u ponedjeljak srušio u vode Antlantika, potraga za ostalim putnicima je nastavljena.

Brazilsko vazduhoplovsto je jučer saopštilo da su u jutarnjim satijma pronađena tijela dvojice muškaraca kao i kofer u kojem se nalazila karta za let na liniji 447.

Tijela dvojice putnika su pronađena 640 kilometara sjeveroistočno od otoka Fernando de Noronha u Brazilu i trenutno se u tom dijelu nastavlja potraga za ostalim putnicima koji su bili na kobnom letu.

Stručnjaci još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći šta je uzrokovalo pad Airbusa 330, no vjeruje se da je avion pao usljed tehničkih problema i sa sobom odnio u smrt 228 osoba.

Naime, senzori koji mjere brzinu aviona su otkazali, te je pilot sa kompjutera iščitavao pogrešnu brzinu, što je vjerovatno dovelo do toga da u oluju ulete presporo ili prebrzo.

Nesreća se možda i mogla spriječiti, prenijele su agencije, jer je Air France još prije godinu dana upozorio Airbus na problem kvara senzora koji mjere brzinu letenja.

Air France je naime još u maju 2008. počeo primjećivati incidente gubitka podataka o brzini tokom letova na A330 i A340, ali se radilo o malom broju takvih incidenata.

Jučer su stručnjaci objavili da je prije pada Airbus 330 poslao 24 automatske poruke u manje od pet minuta o kvaru i prekidu rada uređaja. Te poruke avioni šalju ukoliko je autopilot isklučen, te stručnjaci još uvijek ne mogu sa sigurnošću utvrditi da li je autopilot bio neispravan ili je namjerno isključen.

Istraživači se trenutno nadaju da će uspjeti pronaći crnu kutiju uz pomoć koje bi dobili odgovore na tražena pitanja, te trenutno nekoliko brodova sa naprednom radarskom opremom traga za crnom kutijom.