Svijet
15

Potraga za nestalim brodom El Faro: Pronađeni ostaci i nafta

Klix.ba
Američka obalna straža i dalje traga za teretnim brodom El Faro koji je zajedno sa 33 člana posade nestao u vodama Bahama tokom uragana Joaquin. Spasilačke ekipe su pronašle prsluke i kontejnere u moru.

Spasilačke ekipe su osim prsluka za spašavanje i kontejnera pronašle i naftnu mrlju, ali još uvijek nije potvrđeno da li se radi o ostacima broda El Faro dugog 224 metra.

Na brodu je bilo 28 Amerikanaca i pet Poljaka. Posljednji kontakt je zabilježen u četvrtak, kada je posada javila da u brod ulazi velika količina vode.

Teretni brod El Faro, koji je plovio s Floride prema Portoriku, izgubio je pogon, nakon čega je nestao. Američka obalna straža je saopćila da ne može sa sigurnošću tvrditi da pronađeni predmeti zaista pripadaju nestalom brodu.

"Ostaci su rasprostranjeni u krugu od nekoliko kilometara. Treba vremena da provjerimo da li potječu s broda El Faro. Čini se da je tako", izjavio je jedan od šefova Američke obalne straže Ryan Doss.

Brod El Faro je u vlasništvu kompanije Tote Maritime, koja je u potragu poslala dva broda. Pronađen je jedan kontejner za koji se vjeruje da potječe s nestalog broda.

Broda, kao ni čamaca za spašavanje, zasad nema.

Uragan Joaquin je donio obilne kiše na Bahame, a oštećene su brojne kuće. Sada je prešao u oluju druge kategorije s vjetrovima koji pušu brzinom od 165 km/h i kreće se prema Bermudima, javlja BBC.