Počela je trka protiv vremena
0

Potraga za Airbusom kao nekada za Titanikom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Malo je nade da će putnici sa nestalog aviona francuske kompanije Air France biti pronađeni, poručuju spasioci koji duboko u vodama Atlantika traže avion nestao u olujnom nevremenu u ponedjeljak ujutro. Potraga uključuje brodove i avione, a britanski mediji otkrivaju da je među putnicima i jedanaestogodišnji dječak.

I dalje postoji mnogo teorija o tome šta se dogodilo četiri godine starom avionu na letu 447, da li ga je oborila oluja ili udar groma ili katastrofalna kombinacija oba ova faktora. Francuski zvaničnici izrazili su sumnju da je "jedan obični grom, nešto što se često događa pri letovima, mogao prouzrokovati njegov pad".

Trka protiv vremena je počela, poručio je francuski ministar transporta Jean-Louis Borloo i dodao kako su "šanse da se preživjeli pronađu veoma veoma male, pa čak i ne postoje."

Posada francuskog teretnog broda Deuce Francea pridružila se potrazi, a iz francuskog ministarstva odbrane ističu kako "dosad nema znakova koji upućuju na terorizam". Ipak, kaže ministar Herve Morin, "sve hipoteze se moraju uzeti u razmatranje".

Nakon posljednje poruke u kojoj stoji da imaju problema sa elektronikom prestao je signal Airbusa A330. Tračak nade ponudio je pilot brazilske kompanije TAM koji je, ne znajući za tragediju, na povratku iz Pariza u Rio de Janeiro otkrio narandžaste tačke u Atlantskom okeanu, za koje se sumnja da su u pitanju ostaci aviona.

Porodice i prijatelji 228 putnika i članova posade koji su se u nedjelju ukrcali na 11-satni let prema Parizu i dalje čekaju na informacije, a među nestalima je i jedan hrvatski državljanin rođen 1964. godine koji se vraćao u Hrvatsku, te zakasnivši na svoj redovni let, ukrcao se na sljedeći, onaj za kojim se još traga.

U potrazi su ekipe iz Francuske, Španije, Senegala i Brazila, a nakon što je američki predsjednik Barack Obama ponudio "svu neophodnu pomoć svoje zemlje" pridružila im se i ekipa iz SAD-a, javljaju agencije.

Airbus A330 jedan je od najsigurnijih aviona u svijetu, a Air France slovi kao jedna od najboljih svjetskih avio kompanija.