Rayleighovo raspršenje
18

Potpuno crveno nebo uslijed velikih šumskih požara iznenadilo Indonežane

Dž. L.
Foto: Eka Wulandari
Foto: Eka Wulandari
Nebo iznad dijelova Indonezije pocrvenjelo je tokom vikenda zbog širenja šumskih požara koji su zahvatili ogromne dijelove zemlje.

Jedna stanovnica provincije Jambi, koja je snimala fotografije neba, kazala je da je povrijedila oči i grlo zbog crvene magle.

Svake godine požari u Indoneziji stvaraju guste oblake dima i magle koji mogu zahvatiti gotovo kompletnu regiju jugoistočne Azije.

Foto: Eka Wulandari
Foto: Eka Wulandari

Meteorološki stručnjak rekao je za BBC da je neobično crveno nebo ustvari fenomenom poznat kao Rayleighovo raspršenje.

Inače, kako kaže definicija, raspršenje nastaje kad se elektromagnetski talas sudari s česticama u atmosferi. Ako su te čestice manje od talasne dužine vala, tada se radi o Rayleighovom raspršenju.

Ova pojava uzrokuje plavu nijansu neba tokom dana i crvenu boju prilikom zalaska Sunca, a dobila je naziv prema engleskom fizičaru Johnu Rayleighu.

Foto: Eka Wulandari
Foto: Eka Wulandari

Brojni Indonežani podijelili su fotografije crvenog neba na društvenim mrežama koje su brzo postale viralne. Mnogi su čak i posumnjali u stvarnost fotografija.

Eka Wulandari, 21-godišnjakinja iz naselja Mekar Sari u provinciji Jambi, objavila je fotografije na Facebooku koje su korisnici ove mreže podijelili više od 34.000 puta.

"Ovo nije Mars, ovo je Jambi. Nama ljudima potreban je čist zrak, a ne dim", napisala je na Twitteru još jedna Indonežanka Zuni Shofi.

Iz Indonezijske meteorološke agencije BMKG kazali su da satelitske snimke otkrivaju brojne vruće tačke i gustu distribuciju dima u području oko regije Jambi.