Nakon više od 10 godina
98

Potpuni politički obrat: Saudijska Arabija će pozvati Bashara al-Assada na samit arapskih lidera

B. H.
Foto: Ured sirijskog predsjednika
Foto: Ured sirijskog predsjednika
Saudijska Arabija planira pozvati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na samit Arapske lige kojem je Rijad domaćin u maju, što je potez kojim se službeno okončava regionalna politika izolacije Sirije.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan otputovat će u Damask naredne sedmice kako bi uručio Assadu službeni poziv da prisustvuje samitu zakazanom za 19. maj.

Assadovo prisustvovanje samitu Arapske lige označilo bi najznačajniji događaj u njegovoj rehabilitaciji u arapskom svijetu od 2011. godine, kada je Sirija suspendirana iz te organizacije. Assada su bojkotovale mnoge zapadne i arapske države nakon početka građanskog rata u ovoj zemlji.

Prošlog mjeseca Rijad i Damask su postigli dogovor o ponovnom otvaranju ambasada nakon završetka mjeseca Ramazana. Egipat također je nastavio kontakte s Assadom. Obje su se strane složile ojačati saradnju u subotu tokom prvog službenog posjeta sirijskog ministra vanjskih poslova Kairu nakon deset godina.

Neke zemlje, uključujući SAD i Katar, protivile su se normalizaciji veza s Assadom, navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se vidi napredak prema političkom rješenju u Siriji.

Kontakti između saudijskih i sirijskih dužnosnika dobili su zamah nakon značajnog sporazuma u martu između Saudijske Arabije i Irana, Assadovog glavnog saveznika, o ponovnom uspostavljanju veza.

Približavanje Rijada i Teherana dio je velikog regionalnog prestrojavanja, usred rastućih napetosti između Irana i Izraela.