Nije više odan Trumpu
79

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence će prisustvovati Bidenovoj inauguraciji

A. B.
Pence je bio pod pritiskom nakon što je potvrdio Bidenovu pobjedu, Foto: Shutterstock
Pence je bio pod pritiskom nakon što je potvrdio Bidenovu pobjedu, Foto: Shutterstock
Potpredsjednik SAD-a Mike Pence prisustvovat će inauguraciji predsjednika Joea Bidena 20. januara čime je postao još jedna osoba koja više nije odana Donaldu Trumpu i njegovoj ideologiji.
Naime, Pence je prije nekoliko dana, shodno Ustavu, službeno potvrdio Bidenovu pobjedu što to mu je Trump zamjerio pa se tako njihov odnos pogoršao.

Pence je sve vrijeme bio pod Trumpovim i pritiskom njegovih pristalica da zaustavi prebrojavanje glasova na dan kada je Kongres trebao proglasiti Bidenovu pobjedu iako je sve vrijeme govorio da takvo nešto nije u njegovoj moći.

Gomila ekstremnih desničara upala je nešto ranije u srijedu u Capitol želeći spriječiti Kongres da potvrdi pobjedu. U neredima koje je potakao Trump poginulo je pet osoba, a Pence se morao skloniti od naleta velikog broja Trumpovih pristalica.

Biden je kazao da ga raduje što će Pence prisustvovati njegovoj inauguraciji.

"Bitno je da se držimo tradicije i da na taj način održavamo promjenu uprave. Tako je Mike Pence dobrodošao i bila bi nam čast da se na taj način krene naprijed u tranziciju vlasti", naveo je Biden.

Donald Trump je, prije nego mu je blokiran Twitter nalog, napisao da neće prisustvovati inauguraciji.

"Dobra je stvar što se on neće pojaviti jer je svojim postupcima premašio čak i moje najgore mišljenje o njemu. Sramota je za državu, a osramotio nas je i širom svijeta. Nije dostojan funkcije predsjednika", naglasio je Biden.

Demokrate u Zastupničkom domu trenutno pripremaju tekst o Trumpovom opozivu kojeg bi trebali predstaviti sutra (ponedjeljak) i smijeniti ga s funkcije nakon nereda u Capitolu.

Biden je naglasio da bez sumnje želi da Trump bude opozvan navodeći da će najbrži način da se on svrgne s vlasti biti inauguracija 20. januara, a da bi Kongres dalje trebao odlučivati o mjerama protiv njega, piše CNN.