SAD
0

Potpredsjednik Biden povukao savjet za svinjsku gripu

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak za TV mrežu NBC kako sada ne bi preporučio putovanja zrakoplovom ili podzemnom željeznicom jer se virus svinjske gripe širi u "zatvorenim prostorima", ali je ubrzo povukao taj savjet.

Sat nakon što je televizija objavila njegovu preporuku, Bijela je kuća objavila saopćenje u kojem potpredsjednik povlači svoju preporuku. "Rekao sam članovima svoje obitelji - sada ne idite nigdje u zatvorene prostore", naveo je Biden u emisiji NBC-a "Today".

"Nije riječ o odlasku u Meksiko, nego o tome da ste u zrakoplovu u zatvorenu prostoru, pa kad jedna osoba kihne, to se širi po cijelom zrakoplovu. Ako ste nasred polja kad ko kiše, to je druga stvar. Ako ste u zrakoplovu, automobilu ili zatvorenoj učionici, to je druga stvar", upozorio je Biden.

Njegova je preporuka u suprotnosti sa savjetima koje su građanima dali predsjednik Barack Obama i savezna vlada, a zadnje što bi Bijela kuća sada željela jest da zastane zrakoplovna industrija ili da se panično izbjegava javni prijevoz u velikim gradovima.

Bijel kuća je brzo uredila da Biden objavi saopćenje preko svog glasnogovornika.

"U današnjoj emisiji 'Today' potpredsjednik je upitan što bi rekao članu svoje obitelji koji ove sedmice planira putovati u Meksiko. Savjet koji je dao za članove obitelji isti je kakav vlada daje svim Amerikancima: neka izbjegavaju putovanje u Meksiko ako nije nužno", navedeno je u saopćenju iz Bidenova ureda.

"Ako su bolesni, neka izbjegavaju zrakoplove i druge zatvorene javne prostore, kao što je podzemna željeznica. To je savjet koji je potpredsjednik dao članovima obitelji koji ove sedmice putuju poslovnim zrakoplovima", dodaje se u saopćenju.

Također su ponovljeni savjeti građanima koje je Obama dao u srijedu navečer da se redovito peru ruke, stavljaju ruke na usta pri kašlju i ostaje doma pri pojavi simptoma gripe.

U vladi se boje takvih Bidenovih komentara, prenosi Hina, koji je u tri desetljeća u Senatu postao poznat po gafovima, no od izbora ih je sve manje, a posebno nakon preuzimanja potpredsjedničke dužnosti u januaru ove godine.