Do sada 26 žrtava
59

Potpredsjednica Irana i zamjenik ministra zdravlja zaraženi koronavirusom

A. B.
Masoumeh Ebtekar i Iraj Harirchi (Foto: EPA-EFE)
Masoumeh Ebtekar i Iraj Harirchi (Foto: EPA-EFE)
Potpredsjednica Irana za ženska i porodična pitanja Masoumeh Ebtekar i zamjenik minista zdravlja zemlje Iraj Harirchi zaraženi su koronavirusom dok se zemlja bori sa zaustavljanjem njegovog širenja.

Kako piše Reuters, širenje koronavirusa natjeralo je vlasti da odustanu od molitve u petak u nekoliko gradova, uključujući Teheran, a lokalni mediji pišu da je zabranjen državljanima iz Kine ulazak u Iran.

Slučaj potpredsjednice Masoumeh Ebtekar je nazvan blagim, te je rečeno da ona nije morala biti hospitalizovana.

"U posljednja 24 sta imali smo 106 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj žrtava dostigao je 26", izjavio je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Kianush Jahanpur pozivajući Irance da izbjegavaju "nepotrebna putovanja unutar zemlje".

Jahanpur je rekao da postoje planovi za uvođenjem određenih ograničenja na svetim šiitskim muslimanskim mjestima i otkazivanjem propovijedi u petak. Naglasio je da je za te mjere potrebna saglasnost predsjednika.

U međuvremenu, iransko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će oko 20.000 testnih kompleta za koronavirus i drugih materijala biti dostavljeno u petak za Iran iz Kine.

Vlasti, uključujući predsjednika Hassana Rouhanija, rekli su u srijedu da Iran ne planira u karantin staviti nijedan grad i okrug uprkos naglom porastu broja zaraženih u kratkom vremenu.

U Iranu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo najmanje 26 osoba, a iz Ministarstva zdravstva te zemlje saopćeno je da je tim virusom zaraženo 245 Iranaca.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 30 zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini. Bolest je službeno nazvana COVID-19.