ICTY
0

Potpisivanje sporazuma o zajedničkoj bazi podataka

FENA
Predstavnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine trebalo bi sutra u Haškom sudu (ICTY) da potpišu sporazum o formiranju zajedničke baze podataka za ratne zločine za zemlje u regiji.

Potpisivanje sporazuma je u skladu s izlaznom strategijom ICTY-a i potpisat će ga predstavici tužilaštava u regiji, kao i predstavnik haškog tužilaštva, rekao je Tanjugu glasnogovornik srpskog tužilaštva Bruno Vekarić.

Vekarić je precizirao da će nakon potpisivanja sporazuma podaci iz baze podataka biti dostupni tužilaštvima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Tim sporazumom se utvrđuje metodologija rada na procesuiranju ratnih zločina i po kojim kriterija će se "ulaziti" u postupke za ta, najteža krivična djela, a korištenjem baze podataka trebalo bi da se izbjegne i dupliranje, odnosno da se o istoj stvari vode postupci u više država.

U jedinstvenoj banci podataka predmeti će biti razvrstani prema mjestu izvršenja, što praktično znači da će se "na jednom mjestu" naći svi podaci, izjave i dokazi o konkretnom zločinu, što će umnogome olakšati rad pravosudnih organa.

Tim aktom je predviđena i razmjena podatka i dokaza među tužilaštvima u regiji.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, kako je ranije bilo najavljeno, trebalo je u četvrtak da otputuje za Haag radi potpisivanja ovog sporazuma, ali je zbog zdravstvenih problema spriječen.

Nacionalni savjet za saradnju s Haškim sudom na prvoj ovogodišnjoj sjednici zaključio je da je ostvarena potpuna i veoma efikasna saradnja Srbije u vezi s dostavljanjem dokumentacije, uvidom u arhive srpskih državnih organa, kao i oslobađanja osoba čuvanja vojne, državne i službene tajne za potrebe postupka pred tim međunarodnim sudom.

Kako je početkom januara saopćio Nacionalni savjet, za sada nema zaostalih zahtjeva haškog tužilaštva i odbrana optuženih pred ICTY-em.