Turska - Armenija
0

Potpisivanje sporazuma o normaliziranju odnosa

FENA
Historijski sporazum o normaliziranju odnosa između Armenije i Turske mogao bi da bude potpisan prije nogometne utakmice nacionalnih ekipa dviju zemalja koja će se igrati u oktobru, izjavio je u srijedu glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova.

Buruk Ozurgergin je reagirao na informacije u štampi prema kojim će sporazum biti potpisan 13. oktobra, uoči eliminatorne utakmice za Svjetski kup 2010. godine, javio je AFP.

Prošli mjesec, Ankara i Erevan su objavili da su postigli principijelni sporazum o uspostavljanju bilateralnih odnosa i otvaranju granica, nakon decenija nepovjerenja i uzajamnih prigovaranja.

Dvije zemlje su upravo započele interne konsultacije koje će trajati šest sedmica, prije nego što svojim parlamentima predoče dva protokola, jedan o uspostavljanju diplomatskih odnosa, a drugi o razvijanju bilateralnih veza.

Opozicijske stranke u Turskoj i Armeniji su već izrazile protivljenje ovom planu.

Ankara ne održava diplomatske odnose s Erevanom otkako je Aremenija 1991. godine stekla nezavisnost, zbog neslaganja po pitanju masakra nad Armenima počinjenim za vrijeme Otomanskog carstva između 1915. i 1917. godine.