Posrednici zadovoljni
0

Potpisivanje sporazuma o diplomatskim odnosima Turske i Armenije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski i američki posrednici u približavanju Turske i Armenije izrazili su u subotu zadovoljstvo potpisivanjem u popodnevnim satima u Zurichu sporazuma koji će otvoriti put za normaliziranje odnosa dviju država, mučenim krvavom prošlošću.

"Siguran sam da će ove odluke imati pozitivan odjek u cijeloj regiji", kazao je šef diplomatije Evropske unije Javier Solana.

"Nema sumnje da će to također biti dobro za zemlje obuhvaćene sporazumima u njihovim odnosima sa nama", dodao je on, podsjećajući na kandidaturu Turske za priključenje EU-u.

Bruxelles očekuje da "proces ratifikacije uslijedi što je moguće prije", u parlamentima obije države, kao i "provedba tih sporazuma", naglasio je šef evropske diplomatije.

Sporazumi predviđaju otvaranje granica između dvije zemlje dva mjeseca nakon njihovog stupanja na snagu, kazao je jedan američki diplomat, član delegacije američke državne tajnice Hillary Clinton.

"Ubijeđeni smo da je u našem interesu da se otvore granice, normaliziraju odnosi, uspostave diplomatski odnosi i smanje rizici od sukoba u regiji", naglasio je ovaj zvaničnik State Departementa.