{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisivanje Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku

F
7.7.2008. u 16:22
0
0
Potpisivanje Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku
0
Potpisivanje Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković bit će u srijedu u Bruxellesu na potpisivanju Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku.
Nakon što je glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu poslao pismo kojemu je priložen Raspored za dovršenje reforma u kojem potvrđuje spremnost Hrvatske da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, ministar Jandroković pozvan je na sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu 9. srpnja.

Na sastanku će stalni predstavnici zemalja članica NATO-a, u nazočnosti hrvatskih i albanskih predstavnika, potpisati protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku i Albaniju, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova RH, prenosi Hina.

Hrvatska će od tada sudjelovati u radu Sjevernoatlantskog vijeća te ostalih tijela Saveza.

Nakon što je na summitu u Bukureštu službeno pozvana u NATO, Hrvatska je uspješno okončala dva kruga pristupnih pregovora na kojima je izrazila spremnost sudjelovati u sustavu zajedničke obrane te potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja.

Protokol o proširenju proći će postupak ratifikacije u nacionalnim parlamentima zemalja članica NATO-a.

Nakon ratifikacije Hrvatska će na poziv glavnog tajnika postati punopravnom članicom Saveza i već na idućem summitu NATO-a, u proljeće 2009. u Strasbourgu i Kehlu, Hrvatska bi mogla sudjelovati kao jedna od država članica Saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: