Zimbabve
0

Potpisivanje historijskog sporazuma o podjeli vlasti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe i opozicioni lider Morgan Cvangirai trebalo bi u ponedjeljak da potpišu u Harareu sporazum vlade nacionalnog jedinstva, koji otvara put ogromnoj međunarodnoj pomoći, koju zemlja očajnički treba.

Desetak afričkih lidera očekuje se na zvaničnoj ceremoniji tokom koje će politički rivali dati svoju suglasnost, nakon mjeseci teških pregovora, koji su često završavali neuspjehom.

Sporazum je postignut u četvrtak navečer posredovanjem južnoafričkog predsjednika Thabe Mbekija iz Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC), u krizi nastaloj historijskim porazom režima Roberta Mugabea na općim izborima od 29. marta.

Njegova "diskretna diplomatija" koja se sastojala u suzdržanosti svake javne kritike prema predsjedniku Mugabeu, često je smatrana pomirljivom.

Međutim, samo je njegova ogromna uviđavnost, smatraju analitičari, mogla da 84-godišnjeg predsjednika, na vlasti od 1980., koji je znao reći "samo bog" može da mi oduzme funkcije, natjera da sjedne za pregovarački sto.

Ceremoniji će prisustvovati namibijski predsjednik Hifikepunye Pohamba, te ostali šefovi država regije, među kojima i predsjednik Botswane Jan Khama, koji je u augustu bojkotirao samit Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC) zbog učešća Mugabea.