Svijet
0

Potpisana "Berlinska deklaracija"

FENA
Šefovi država ili vlada 27 zemalja, članica Evropske unije (EU) su danas u Berlinu usvojili ''Berlinsku deklaraciju'' na završetku neformalnog ''rođendanskog samita'' povodom 50. godišnjice ''Rimskih sporazuma'', koji važe kao temelj EU.

U ime i u prisustvu lidera 27 zemalja, članica EU, deklaraciju su na svečanosti potpisali njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je zemalja aktuelni predsjedavajući EU, predsjednik Evropske komisije Portugalac Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog parlamenta Nijemac Hans-Gert Petering.

''Berlinska deklaracija'', centralni događaj ''rođendanskog samita'', naglašavava zalaganje Evrope za mirno rješavanje konflikata u svijetu, da ljudi ne budu žrtve rata, treorizma i nasilja i ističe jedinstvo kako bi se EU do izbora za Evropski parlament 2009. postavila na obnovljene zajedničke osnove. U dokumentu je navedeno da će Evropa zajednički suzbiti terorizam i organizovani kriminal i da će braniti prava i slobode građana, uz isticanje da rasizam i neprijateljstvo prema strancima nikada više ne smiju imati šansu.

''EU želi da pomaže slobodu i razvoj u svijetu. Želimo da potisnemo bijedu, glad i bolesti'', navedeno je u dokumentu u kome se ukazuje na zajedništvo u oblasti energetske politike i zaštite klime i namjeru EU da dalje pomaže demokratiju, stabilnost i blagostanje izvan svojih granica. U deklaraciji se ističe da je za Evropu čovjek u centru pažnje, njegova čast nedodirljiva, prava neotuđiva, a žene i muškarci ravnopravni, kao i da se politički oblik Evrope mora obnavljati.

''Sa evropskim jedinstvom je san prethodnih generacija postao stvarnost. Naša istorija nas opominje da tu sreću čuvamo za buduće generacije. Zato moramo politički oblik Evrope, uvijek iznova, u odgovarajućem vremenu, obnavljati", navedeno je u dokumentu. "Zato smo danas, 50 godina poslije potpisivanja Rimskih sporazuma jedinstveni u cilju da EU do izbora za evropski parlament 2009. godine postavimo na obnovljene zajedničke osnove. Jer, Evropa je naša zajednička budućnost'', ističe se u deklaraciji.

U dokumentu je ocijenjeno da je Evropa vjekovima bila "ideja, nada za mir i sporazumjevanje" i da sa ta nada ispunila.

"Evropsko jedinstvo nam je omogućilo mir i blagostanje. Ono je utvrdilo zajedništvo i prevladalo suprotnosti. Svaki član je pomogao da se Evropa ujedini, a demokratija i pravna država ojačaju", naglašava se u deklaraciji. "Zahvaljujemo ljudima u srednjoj i istočnoj Evropi zbog čije je ljubavi prema slobodi Evropa konačno prevladala neprirodnu podelu. Mi smo sa evropskim jedinstvom izvukli pouku iz krvavih sukoba i istorije pune patnje. Mi danas živimo zajedno kako to nikada prije nije bilo moguće'', navedeno je u dokumentu.

"Mi težimo miru, slobodi, demokratiji i državnopravnosti, uzajamnom poštovanju i odgovornosti prema blagostanju i sigurnosti, prema toleranciji pravednosti i solidarnosti'', navedeno je u deklaraciji.

U dokumentu je istaknuto da se u EU čuva samostalnost i mnogostrukost tradicija njenih članica i da je obogaćuju otvorene granice te živa raznolikost jezika, kultura i regiona.

''Mi stojimo pred velikim izazovom koji se ne zaustavljaju na nacionalnim granicama. EU je naš odgovor na to'', poručeno je u deklaraciji, uz ocjenu da samo zajednički mogu biti očuvani evropski ideali i u budućnosti, na dobrobit svih građana, prenosi Tanjug.

''Taj evropski model sjedinjuje privredni uspjeh i socijalnu odgovornost. Zajedničko tržište i evro nas čine jakim'', istaknuto je u deklaraciji, uz ocenu da evropsko bogatstvo leži u znanju i umjeću njenih ljudi, što je ključ za razvoj i zaposlenost.