{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Ministarstva sigurnosti BiH i DCAF-a

F
11.12.2007. u 13:28
0
0
Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Ministarstva sigurnosti BiH i DCAF-a
0
Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Ministarstva sigurnosti BiH i DCAF-a
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović i ambasador dr. Theodor Winkler potpisali su sinoć u Ženevi Sporazum o strateškom partnerstvu između Ministarstva sigurnosti BiH i ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), saopćeno je iz Sadovićevog kabineta.
Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Vinko Dumančić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine.

Sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu određuje principe prema kojima će se odvijati intenzivirana saradnja između dviju strana u periodu prije i nakon pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Dokument će uključivati zajedničke aktivnosti podrške i pomoći u izgradnji državnih institucija, bolju osposobljenost za pojačanu operativnu saradnju između susjednih zemalja te, shodno datim okolnostima izvan regije razmjenu lekcija naučenih iz tog procesa.

Sporazumom su određeni oblici saradnje u oblasti pravne reforme, rukovođenja i menadžmenta, edukacije i obuke, analize rizika, krivičnih obavještajnih podataka i istraga, logističke podrške, komunikacija, sistema informacionih tehnologija i specijalne opreme za kontrolu granice i naprednih dopisnih kurseva.

DCAF je tokom posljednjih šest godina razvio svobuhvatan program pomoći graničnim policijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u stvaranju pouzdanih i efikasnih sistema sigurnosti granica.

Ministarstvo sigurnosti i Granična policija Bosne i Hercegovine su aktivno sudjelovali u realizaciji konferencija, radionica i drugih stručnih skupova DCAF-a.

U sklopu boravka u Ženevi su upriličeni razgovori i prezentacije DCAF-a, Ženevskog Centra za sigurnosnu politiku (GSCP) i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD), saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: