Svijet
0

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Ministarstva sigurnosti BiH i DCAF-a

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović i ambasador dr. Theodor Winkler potpisali su sinoć u Ženevi Sporazum o strateškom partnerstvu između Ministarstva sigurnosti BiH i ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), saopćeno je iz Sadovićevog kabineta.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Vinko Dumančić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine.

Sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu određuje principe prema kojima će se odvijati intenzivirana saradnja između dviju strana u periodu prije i nakon pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Dokument će uključivati zajedničke aktivnosti podrške i pomoći u izgradnji državnih institucija, bolju osposobljenost za pojačanu operativnu saradnju između susjednih zemalja te, shodno datim okolnostima izvan regije razmjenu lekcija naučenih iz tog procesa.

Sporazumom su određeni oblici saradnje u oblasti pravne reforme, rukovođenja i menadžmenta, edukacije i obuke, analize rizika, krivičnih obavještajnih podataka i istraga, logističke podrške, komunikacija, sistema informacionih tehnologija i specijalne opreme za kontrolu granice i naprednih dopisnih kurseva.

DCAF je tokom posljednjih šest godina razvio svobuhvatan program pomoći graničnim policijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u stvaranju pouzdanih i efikasnih sistema sigurnosti granica.

Ministarstvo sigurnosti i Granična policija Bosne i Hercegovine su aktivno sudjelovali u realizaciji konferencija, radionica i drugih stručnih skupova DCAF-a.

U sklopu boravka u Ženevi su upriličeni razgovori i prezentacije DCAF-a, Ženevskog Centra za sigurnosnu politiku (GSCP) i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD), saopćeno je.