Svijet
0

Potpisan sporazum o policijskoj saradnji s vladom Rumunije

FENA
Bukurešt
Bukurešt
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je danas u Bukureštu s ministrom unutrašnjih poslova i upravne reforme Rumunije Christianom Davidom potpisao Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o saradnji dviju zemalja u skladu s njihovim zakonskim propisima u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao i ambasador BiH u Rumuniji Branko Nešković.

Cilj potpisivanja Sporazuma je unapređenje policijske saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i kriminala u kibernetičkim komunikacijama, oblasti javnog reda, poboljšanje organizacije i rada sistema evidencije, sigurnosti granica, zaštiti intelektualne imovine i autorskih prava, traženju osumnjičenih i nestalih osoba, ukradene imovine, realizacije programa zaštite svjedoka prema državnim propisima, stručnom obučavanju i predstavljanju eksperata, te ostalim područjima policijske saradnje.

Sporazumom se utvrđuje da će ugovorne strane sarađivati na osnovi razmjene informacija i saznanja, poduzimanja koraka ili zajedničkih akcija, razmjene eksperata, istrage kriminala, razmjene dokumentacije, odgovarajuće legislative, publikacija i rezultata naučnog istraživanja od obostranog interesa, te razmjene obavještajnih podataka u istraživanju terorističkih aktivnosti i aktivnosti organiziranog kriminala i drugih vrsta kriminala.

Sporazumom je također predviđeno organiziranje sastanaka eksperata i provođenje projekata zajedničke saradnje.

U cilju realiziranja odredbi Sporazuma, imenovana su mjerodavna tijela. Za Bosnu i Hercegovinu to su Ministarstvo sigurnosti i Uprava za indirektno oporezivanje.

Bosna i Hercegovina je do sada potpisala sporazume o policijskoj saradnji s 12 zemalja: Arapskom Republikom Egipat, Grčkom Republikom, Republikom Hrvatskom, Islamskom Republikom Iran, Republikom Italijom, Republikom Mađarskom, Ruskom Federacijom, Saveznom Republikom Austrijom, Republikom Slovačkom, Republikom Slovenijom, Švicarskom Konfederacijom i Republikom Turskom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.