{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o policijskoj saradnji s vladom Rumunije

F
4.6.2007. u 16:55
0
0
Potpisan sporazum o policijskoj saradnji s vladom Rumunije
0
Potpisan sporazum o policijskoj saradnji s vladom Rumunije
Bukurešt
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je danas u Bukureštu s ministrom unutrašnjih poslova i upravne reforme Rumunije Christianom Davidom potpisao Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o saradnji dviju zemalja u skladu s njihovim zakonskim propisima u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.
Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao i ambasador BiH u Rumuniji Branko Nešković.

Cilj potpisivanja Sporazuma je unapređenje policijske saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i kriminala u kibernetičkim komunikacijama, oblasti javnog reda, poboljšanje organizacije i rada sistema evidencije, sigurnosti granica, zaštiti intelektualne imovine i autorskih prava, traženju osumnjičenih i nestalih osoba, ukradene imovine, realizacije programa zaštite svjedoka prema državnim propisima, stručnom obučavanju i predstavljanju eksperata, te ostalim područjima policijske saradnje.

Sporazumom se utvrđuje da će ugovorne strane sarađivati na osnovi razmjene informacija i saznanja, poduzimanja koraka ili zajedničkih akcija, razmjene eksperata, istrage kriminala, razmjene dokumentacije, odgovarajuće legislative, publikacija i rezultata naučnog istraživanja od obostranog interesa, te razmjene obavještajnih podataka u istraživanju terorističkih aktivnosti i aktivnosti organiziranog kriminala i drugih vrsta kriminala.

Sporazumom je također predviđeno organiziranje sastanaka eksperata i provođenje projekata zajedničke saradnje.

U cilju realiziranja odredbi Sporazuma, imenovana su mjerodavna tijela. Za Bosnu i Hercegovinu to su Ministarstvo sigurnosti i Uprava za indirektno oporezivanje.

Bosna i Hercegovina je do sada potpisala sporazume o policijskoj saradnji s 12 zemalja: Arapskom Republikom Egipat, Grčkom Republikom, Republikom Hrvatskom, Islamskom Republikom Iran, Republikom Italijom, Republikom Mađarskom, Ruskom Federacijom, Saveznom Republikom Austrijom, Republikom Slovačkom, Republikom Slovenijom, Švicarskom Konfederacijom i Republikom Turskom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: