Svijet
0

Potpisan sporazum o izgradnji gasovoda kroz Srbiju

FENA
Predstavnici vlade Srbije i ruskog energetskog giganta Gazproma potpisali su u srijedu u Moskvi memorandum o razumijevanju o izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

Gasovod dužine oko četiri stotine kilometara i vrijednosti oko milijardu dolara, ići će rutom od granice s Bugarskom do granice s Hrvatskom, javio je BBC

Predsjednik Instituta za energiju i finansije u Moskvi Leonid Grigorjev kaže da izgradnja gasovoda kroz Srbiju predstavlja dobru poslovnu odluku koja je u interesu svih strana.

"To će rješiti nekoliko problema. Jedan od njih je povećanje kapaciteta za isporuke gasa Evropi. Broj gasovoda koji trenutno vode ka Evropi je ograničen i Evropska unija i Italija će dobiti još jedan izvor gasa. Drugo, ima smisla spojiti različite gasovode koji već postoje na Balkanu. Sistem time postaje stabilniji i unapređuje se ono što se zove 'energetska bezbjednost Evrope'. Treće, Rusija već ima gasovod koji vodi do Turske, i ako u Turskoj opadne potrošnja gasa zbog sezonskih varijacija ili iz nekog drugog razloga, onda taj gas može da se preusmjeri prema Balkanu i prema Italiji. Dakle, povećava se kapacitet za isporuke ruskog gasa Evropi i istovremeno se povećava sigurnost tih isporuka - time što se povećava broj ruta kojima one stižu", kazao je Grigorjev.

I zemlje kroz koje će prolaziti gasovod ima će koristi, dodaje ruski stručnjak za energetiku.

"Prvo, izgradnja gasovoda otvara poslove za građevinsku industriju. Drugo, uobičajeno je da zemlje naplaćuju određene takse za transport gasa preko svoje teritorije - mislim da je uobičajena tarifa između jednog i dva dolara za transport hiljadu kubnih metara gasa duž 100 kilometara gasovoda. Prihodi nisu veliki, ali su stalni. Treće, tranzitne zemlje imaju bolju energetsku bezbjednost. U njima bi također moglo da dođe do povećanja potrošnje gasa, jer to postaje tehnički lakše", izjavio je Grigorjev