{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o izgradnji balkanskog naftovoda

F
15.3.2007. u 14:53
0
0
Potpisan sporazum o izgradnji balkanskog naftovoda
0
Potpisan sporazum o izgradnji balkanskog naftovoda
Foto: AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijeri Grčke i Bugarske Kostas Karamanlis i Sergej Stanišev potpisali su u četvrtak u Atini sporazum o izgradnji naftovoda kojim će se ruska nafta dopremati do Mediterana.
Naftovodom dužine 280 kilometara transportirat će se nafta od bugarske luke Burgas u Crnom moru, do grčkog Aleksandropolisa u Egeju.

Tim projektom poboljšat će se mreža u jugoistočnoj Evropi kojom se nafta i gas iz regiona Kaspijskog mora transportiraju do Evropske Unije, prenosi AP.

Tri zemlje su proteklih petnaestak godina odgađale potpisivanje sporazuma o naftovodu, prije svega zbog toga što je Rusija sumnjala da će on biti ekonomski isplativ.

Eksperti sada, međutim, vjeruju će, uz rast cijena nafte, taj projekt konačno postati isplativ, a da će, dopremajući jeftiniju rusku naftu do Mediterana, Moskva osigurati veći utjecaj na energetskom tržištu regiona.

Rusija već isporučuje jednu trećinu ukupne nafte koja se potroši u Evropi i 40 posto prirodnog gasa.

Naftovod, vrijedan oko 700 miliona dolara, trebalo bi da bude završen do 2010. godine.

Prema dogovoru, ruske kompanije "Rosnjeft", "Gazprom" i "Transnjeft" imat će 51 posto udjela u projektu, a preostalih 49 procenata dijelit će Grčka i Bugarska.

Za bugarski dio projekta bit će zadužene firme "Bulgargaz" i "Transeksport stroj", s tim što će one moći svoj udio da prodaju velikim kompanijama. Naftovod će ići preko bugarske teritorije u dužini od oko 155 kilometara.

S grčke strane, u projektu će učestvovati firme "Helenik petroleum", "Lacis grup" i "Petroleum gas", grčka filijala "Gazproma".

Naftovod će konkurirati novom naftovodu Baku-Džejhan od Azerbejdžana do turskog dijela Mediterana, koji će zaobilaziti rusku teritoriju i do kraja godine otpremat će dnevno 300.000 do 400.000 barela azerbejdžanske nafte na svjetsko tržište. Do 2008. njegov kapacitet bit će povećan na milion barela dnevno.

Novi balkanski naftovod imat će početni kapacitet od 700.000 barela nafte dnevno, koji će kasnije moći da se poveća na više od milion barela na dan.

Grčka se nada da će zahvaljujući naftovodu postati regionalni energetski čvor, čemu treba da doprinese i rusko-grčko-italijanski gasovod za dopremanje gasa iz Kaspijskog mora i s Bliskog istoka do Evrope, koji bi trebalo da proradi početkom sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: