Sudanska vlada i pobunjenici
0

Potpisan sporazum o Darfuru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sudanska vlada i najaktivnija pobunjenička skupina u Darfuru potpisali su u utorak u Dohi izjavu namjere u cilju prekida sukoba u ovoj regiji na zapadu Sudana, zahvaćenoj građanskim ratom.

Dokument, koji se odnosi na mjere povjerenja, između ostaloga i razmjenu zatvorenika, parafirali su zvaničnici vlade u Kartumu i Pokret za pravdu i jednakost (JEM) nakon sedmicu dana pregovora u Dohi.

Khalil Ibrahim, lider JEM-a, i Nafie Ali Nafie, pomoćnik predsjednika Omara el-Bechira, prisustvovali su pregovorima u Dohi.

Ovi pregovori, u cilju iznalaženja rješenja za sukob u Darfuru, većoj regiji na zapadu Sudana, u građanskom ratu od 2003. vođeni su pod pokroviteljstvom Qatara, Ujedinjenih naroda, Afričke unije i Arapske lige.

"U znak dobre volje, JEM će jednostrano osloboditi vladine zatvorenike", izjavio je Halil Ibrahim na konferenciji za štampu koja je uslijedila nakon potpisivanja izjave.

"Dokument predstavlja značajan preokret u ratu u Darfuru i treba da pripremi teren za okvirni sporazum u cilju mirovne konferencije", izjavio je katarski premijer šejh Hamad Ben Jassem Al-Thani, prisutan na konferenciji za štampu.

Šejh Hamad je izjavio da bi ti pregovori trebalo da otpočnu za dvije sedmice.

U građanskom ratu u Darfuru ubijeno je 300 hiljada ljudi, 2,7 miliona je raseljeno od 2003., prema brojkama Ujedinjenih naroda.