{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potop prijeti stanovnicima primorskih nizina

S
5.12.2012. u 12:30
0
0
Potop prijeti stanovnicima primorskih nizina
0
Potop prijeti stanovnicima primorskih nizina
Stanovnici primorskih nizina u cijelom svijetu uskoro mogu da se suoče sa prijetnjom potopa, upozoravaju naučnici.
Posljednji podaci, dobijeni sa satelita, daju im pravo da govore da se u toku posljednjih 20 godina nivo okeana povećavao u prosjeku za 3,2 milimetra godišnje – 60 posto brže od očekivanja stručnjaka u UN.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji UN posvećenoj borbi protiv promjene klime. Ona se održava u Dohi do 7. decembra.

Nivo okeana se povećao za 11 milimetara tokom posljednjih 20 godina, zbog ubrzanog topljenja polarnog leda - svjedoče podaci nekoliko istraživanja, koji su objavljeni u listu "Nauka".

U pripremi rezultata učestvovalo je više od 20 naučnih, polarnih ekspedicija, koje su procijenile stanje lednika na Grenlandu i Antarktiku.

Korištenjem različitih metoda procijenjeno je da su lednici doprinijeli porastu nivoa okeana za posljednjih 20 godina sa 7,3 milimetara na 14,9 milimetara.

Naučnici upozoravaju da krajem ovoga vijeka temperatura u cijelom svijetu može da poraste za četiri stepena Celzijusa, ukoliko se ne donesu nove mjere za zaustavljanje klimatskih promjena.

Svijet se može suočiti sa porastom nivoa mora, nestašicom hrane i ekstremnim promjenama vremena.

Porast temperature za tri stepena vjerovatno će se dogoditi čak i ukoliko sve države svijeta ispune obaveze i smanje emisije gasova sa efektom "staklene bašte".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: