Grčka
0

Potonuo brod sa imigrantima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brod koji je prevozio 263 afganistanska imigranta potonuo je nedaleko od grčkog ostrva Krf, a 21 osoba vodi se kao nestala.

Spasilačke službe alarmirane su tokom noći nakon što je brod "Hasan Reis" dug 35 metara, sa 263 imigranata, uključujući žene i djecu, javio da tone, saopštilo je grčko Ministarstvo pomorske trgovine.

Ovaj ribarski brod, koji je plovio prema Italiji, potonuo je nakon što se praktično prepolovio usljed kvara motora.

Holandski teretni brod "Momentum" spasio je 230 imigranata iz nemirnog mora nakon drame koja je trajala cijelu noć, ali preživjeli kažu da se 21 osoba vodi kao nestala nakon pada u more.

Imigranti su većinom muškarci, ali spašeno je 11 djece i pet žena, dok je 15 prebačeno u bolnicu sa manjim povredama. Policija je privela dvojicu turskih krijumčara imigranata. 

Policija traga za osobama koje krijumčarile imigrante sa obala poluostrva Peloponeza. Imigranti, od kojih mnogi govore grčki jezik, rekli su da su platili 3 000 evra za prevoz do Italije.

Locirana na samom obodu EU i bez sveobuhvatne imigrantske politike Grčka je postala glavna kapija ulaska za imigrante koji žele da se domognu zapadne Evrope.
Desetine hiljada	 prelazi svake godine iz Turske u Grčku, a krijumčari svaki put izmišljaju nove puteve i načine transporta.

Osim luke Patras, glavnog ulaza prema Italiji i luke Igumenica na sjeveru, ostrvo Krf počinje privlači stotine imigranata.