Svijet
26

Potomak Franza Ferdinanda: Moja porodica nije kriva za Prvi svjetski rat

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Potomak austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda izjavio je kako njegova porodica ne treba snositi nikakvu krivicu za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Ubistvo nadvojvode Ferdinanda smatra se uvodom u početak sukoba u kojem je prije sto godina poginulo 37 miliona ljudi. No Karl Habsburg-Lothringen inzistira na tome da njegova porodica ne treba zbog toga izražavati nikakvo kajanje niti se trebaju otkupljivati za bilo šta jer nisu krivi.

Devetnaestogodišnji Gavrilo Princip 28. juna 1914. godine u Sarajevu ubio je Ferdinanda i njegovu suprugu. Taj događaj doveo je do toga da Austro-Ugarska proglasi rat Srbiji, a nakon toga u konflikt se uključuju Rusija, Francuska, Britanija i Njemačka.

No, Karl Habsburg-Lothringen smatra da je Prvi svjetski rat bio uveliko spreman.

"Ako sve pojednostavite, može se reći da je čuveni pucanj u Sarajevu doveo do rata. No, da nije bilo atentata u Sarajevu, rat bi za nekoliko sedmica počeo negdje drugdje", kazao je Habsburg-Lothringen za Guardian.

On je dodao i to da je njegov djed, posljednji austrougarski car, Karlo I samo naslijedio rat i da on ne snosi nikakvu odgovornost iako se Prvi svjetski rat historijski ne veže samo za njegovu zemlju već i za porodicu.

Također, istakao je da se Evropa danas razvija na način na koji je to želio i njegov otac Otto von Habsburg, posljednji krunski princ Austro - Ugarske.

"Sretan sam što se Evropa razvila na način kakav je on zamišljao. EU je nastavak ideje o super-nacionalnom carstvu, samo se to realizuje drugim sredstvima. Multietičnost je to što je Otto želio vidjeti. Sada su se okolnosti promijenile, ali i dalje radimo na ideji super-nacionalne pravne struklture i načelu supsidijarnosti", kazao je.

Habsburg je za Guardian spomenuo i to kako je njegova porodica bila uskraćena za brojna osnovna prava.

Naime, po završetku Prvog svjetskog rata porodici Habsburg je oduzeto pravo da se kandiduju za predsjednika Austrije. Ulrich Habsburg-Lothringen je 2011. godine tu odluku osporio na sudu.

"Sva prava su nam bila oduzeta, a mi smo bili poslani u izgnanstvo. Oduzeta nam je i imovina, koja je kasnije trebala biti nam vraćena, ali to se nije dogodilo. Ja sam kao dijete imao austrijski pasoš koji mi je izdan u Minhenu i u kojem je bilo navedeno da mogu putovati u sve zemlje osim u Austriju. To pravilo je promijenjeno krajem 60'ih godina", naveo je.