Pakistan
0

Postupak da se izbjegne opoziv Musharrafa

FENA
Foto: AFP/PID
Foto: AFP/PID
U Pakistanu je u toku postupak da se izbjegne procedura opoziva predsjednika Perveza Musharrafa koju je započela vlada, izjavio je u petak saradnik šefa države, ne isključujući mogućnost predsjednikove ostavke.

"U toku su pregovori i mnogi su zainteresirani da se to riješi na prijateljski način i ne ide na smjenjivanje Pereveza Musharrafa", objasnio je Tariq Azim, bivši pomoćnik ministra za informacije u prethodnoj vladi.

Nešto ranije je Musharrafov glasnogovornik demantirao da se šef države spremao podnijeti ostavku kako bi izbjegao proceduru opoziva koju je koalicija na vlasti zatražila 7. augusta, objavili su Wall Street Journal, New York Times i Financial Times pozivajući se na diplomate, savjetnike i političke zvaničnike.

Musharraf je u ponedjeljak dao do znanja da ne namjerava napustiti upravljanje ovom muslimanskom nuklearnom vojnom silom koje je započeo 1999. godine, nakon vojnog udara, javio je AFP.

Dnevnik Financial Times je u četvrtak objavio kako je Musharraf tražio da mu se omogući miran život na njegovoj farmi u Islamabadu i imunitet od bilo kakvih sudskih progona te da se vojska, kojoj je bio vrhovni zapovjednik, pobrinula da mu se zahtjevi ispune.

Vladajuća koalicija u zemlji, predvođena strankom ubijene bivše predsjednice vlade Benazir Bhutto, prošle sedmice je najavila zahtjev za smjenu Musharrafa, bivšeg zapovjednika vojske i saveznika SAD-a, zbog lošeg upravljanja zemljom.