SAD i Australija
0

Postoji opasnost od terorističkih napada u Indiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države i Australija upozorili su u subotu na "trenutnu" opasnost od terorističkih napada na brojne popularne trgovačke centre u New Delhiju, pojačavajući stepen pripravnosti uveden prošlog mjeseca.

U američkoj preporuci navodi se kako postoje rastući dokazi da teroristi planiraju "trenutne napade" u nekim od delhijskih prepunih tržnih centara koje često posjećuju stranci, prenosi Reuters.

Neki od tih centara napadani su u prošlosti.

Australija je tražila od svojih građana da budu maksimalno oprezni.

"Konkretne i pouzdane informacije ukazuju na to da bi teroristički napadi u New Delhiju, posebno u tržnim centrima, mogli biti pitanje trenutka", navodi se u upozorenju australijske Visoke komisije.

Zvaničnici indijske policije tvrde da su ozbiljno shvatili ta upozorenja, posebno dok se indijska prijestolnica sprema da ugosti igre Commonwealtha u oktobru.

Prijetnje sportskim događajima naglašene su prošlog mjeseca kada je bomba eksplodirala pred prepunim stadionom za kriket u južnoj Indiji.

Indija je pooštrila mjere sigurnosti nakon bombaškog napada u zapadnoj Indiji u februaru kada je ubijeno 17 ljudi, prvog velikog napada u toj zemlji od napada u Mumbaiju u 2008. u kojima je ubijeno 166 ljudi.