Tri vojnika uhapšena
0

Postoje dokazi o pljački na mjestu pada poljskog aviona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trojica vojnika osumnjičenih za pljačku na mjestu pada aviona u kome je bio poljski predsjednik Lech Kaczynski su u pritvoru a istraga ima dokaze protiv regruta ruskog vazduhoplovstva koji potvrđuju njihovu krivicu, javila je u utorak novinska agencija Itar -Tass.

"Trojica vojnika Ruskih vazduhoplovnih snaga koji su služili u tehničkoj jedinici na vojnom aerodromu 'Severni' kraj Smolenska gdje je trebao da sleti poljski avion su pritvoreni", rekao je jedan zvaničnik ruske policije toj agenciji.

"Oni su pod istragom. Istraga već ima neke dokaze na raspolaganju koji potvrđuju da su vojnici krivi", dodao je zvaničnik.

Ministarstvo odbrane nije komentarisalo izvještaje medija o hapšenju ruskih vojnika.

"Mi ne negirano niti potvrđujemo takve izvještaje", rekao je predstavnik ministarstva u izjavi za Itar-Tass.

U ponedjeljak navečer su poljski zvaničnici saopćili da su u Rusiji uhapšena četvorica ruskih vojnika (pripadnika specijalnih jedinica OMON) pod optužbom da su ukrali kreditne kartice jedne od žrtava iz poljskog predsjedničkog aviona nakon nesreće u Smolensku 10. aprila.

"Mogu da potvrdim da smo informisani od ruske strane da su uhapšena četvorica vojnika iz jedinice koja je osiguravala mjesto nesreće", rekla je portparol poljske Agencije za državnu sigurnost.

S kartice, koja je pripadala generalnom tajniku Nacionalnog vijeća za očuvanje sjećanja na ratove i mučeništvo Andžeja Pševožnjika skinuto je oko 1.400 eura.

Kartica je korištene tri puta u Smolensku, prvi put na dan nesreće i još dva puta u narednih nekoliko dana, javili su ranije agencije.

To nije jedini slučaj krađe kreditnih kartica s mjesta nesreće u Smolensku, jer je ukradena i kartica potpredsjednice stranke Pravo i pravda Aleksandre Natali-Švaht koja do sada nije bila zloupotrebljena.