Svijet
0

"Postizborna paraliza" u Srbiji mogla bi odgoditi objavljivanja statusa Kosova

FENA
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari
Američka štampa naglasak stavlja na mogućnost da bi očekivana 'postizborna paraliza' u Srbiji mogla odgoditi objavljivanje plana o statusu Kosova, koji bi posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari trebao predstaviti u petak.

Plan, kako se prognozira, sadrži neku vrst 'uvjetne neovisnosti' za Kosovo, piše dnevnik Minneapolis Star-Tribune.

"Rezultati izbora, na kojima niti jedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu, pokazuju da će se teško dobiti srbijanski pristanak na plan Ujedinjenih naroda, te da će se stajalište Srbije znati tek nakon što se osnuje nova vlada", piše dnevnik iz Minnesote.

Čitatelji se podsjećaju da je svjetska organizacija odgodila objavljivanje plana do završetka izbora, pod pretpostavkom da bi njegovo ranije objavljivanje vjerojatno pomoglo ultranacionalističkoj Radikalnoj stranci.

Minneapolis Star-Tribune piše da se Evropska unija nada da će prodemokratske i prozapadne stranke ući u koaliciju.

Dnevnik New York Times očekuje da će se u Beogradu upravo to i dogoditi – da će Demokratska stranka predsjednika Borisa Tadića i Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice koalirati s nizom manjih prodemokratskih stranaka.

Najveći problem je čini se to što Tadićeva stranka želi položaj premijera, koji Koštunica ne želi prepustiti – iako je njegova stranka prošla lošije od Tadićeve, piše New York Times.

Kandidat Tadićeve stranke za premijera izjavio je da se plan u statusu Kosova ne bi smio objavljivati sve dok se ne osnuje nova vlada, jer će njegovo objavljivanje 'ojačati nacionalističku opciju'.

Prema srbijanskom zakonu, vlada se mora osnovati do kraja aprila, u protivnom se raspisuju novi izbori.

Analitičarka iz Evropske unije Judy Batt, koja je pratila srbijanske izbore, smatra da bi, ako se proglasi neovisnost Kosova, 'moglo doći do nove krize' – na što upozoravaju i neke zemlje članice Evropske unije.

"Međutim, ako će Beograd odugovlačiti s osnivanjem vlade, simpatije za srbijansku stranu bit će sve slabije" – kaže ova evropska analitičarka koju citira New York Times.