{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trodnevno primirje u Pojasu Gaze: Moći će pokopati mrtve

A
1.8.2014. u 07:51
31
28
Trodnevno primirje u Pojasu Gaze: Moći će pokopati mrtve
31
Trodnevno primirje u Pojasu Gaze: Moći će pokopati mrtve
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon i američki državni sekretar John Kerry izjavili su da je postignut sporazum između Izraela i Hamasa o trodnevnom humanitarnom prekidu vatre.
U zajedničkom pisanom saopćenju Ban Ki-moona i John Kerryja se navodi da je specijalni predstavnik UN-a i specijalni koordinator Robert Serry dobio garanciju obiju strana o implementaciji trodnvenog bezuslovnog humanitarnog primirja.

Primirje stupa na snagu od 1. augusta u 08:00 sati i trajat će naredna 72 sata, a za to vrijeme će obje strane zaustaviti sve svoje vojne aktivnosti.

"Pozivamo sve strane na suzdržanost do stupanja primirja na snagu. Sa primirjem sve strane treba da ispoštuju data obećanja", navodi se u saopćenju i naglašava da je primirje bitno kako bi se došlo do nevinih civila koji su pogođeni sukobima. 

"U ovom periodu će civili u Gazi moći obaviti nužne potrebe, obaviti pokope poginulih, ranjeni će primiti potrebnu pomoć i liječenje te načini potrebne zalihe hrane. U ovom periodu će se nastaviti i s radovima na popravkama postrojenja za struju i vodu", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Izraelske i palestinske delegacije će u cilju postizanja trajnog primirja otići na poziv Egipta u Kairo kako bi s egipatskom vladom započeli pregovore o primirju.

Kako se navodi u saopćenju, sve strane će na ovim pregovorima iznijeti na sto sve svoje probleme.

U zajedničkom saopćenju se također izražava i zahvalnost svim zemljama regiona koje su dale svoj doprinos u procesu postizanja odluke o primirju te se pozivaju na pružanje podrške Egiptu i zaraćenim stranama u cilju postizanja trajnog mira.

Od početka sukoba 8. jula poginulo je više od 1420 Palestinaca, uglavnom civila. Izraelska strana broji 61 mrtvog vojnika. Poginula su i dva izraelska civila i jedan Tajlanđanin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: