{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut sporazum o liberalizaciji svjetske trgovine

N
1.8.2004. u 22:04
0
0
Postignut sporazum o liberalizaciji svjetske trgovine
0
Postignut sporazum o liberalizaciji svjetske trgovine
Zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) postigle su dogovor o liberalizaciji svjetske trgovine između bogatih i siromašnih zemalja, javlja BBC.
Najvažnije i najbogatije članice WTO-a prihvatile su prijedlog o smanjenju ili ukidanju poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i izvozu, čime bi se olakšao izvoz siromašnijih zemalja. Time bi se ukinule sve prepreke razvoja siromašnih zemalja.

Ovaj bi dogovor trebao, prema optimističnim najavama njegovih tvoraca, drastično smanjiti siromaštvo u svijetu. Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim izjavio je da je sporazum o liberalizaciji trgovina dobar za trgovinu, ali i socijalnu pravdu.

"Ovo je početak kraja nepravde nazvane poticaji u proizvodnji. Izvozne stimulacije trebaju biti ukinute i to će biti prvo što ćemo učiniti", istaknuo je Amorim.

Sporazumom postignutim kasno sinoć, 31. jula u Ženevi, ponovno su «vraćeni u život» pregovori iz Dohe (Katar), a zaključeni su i pregovori iz Cancuna (Meksiko) koji su prekinuti u rujnu 2003.

Pregovori u Ženevi produženi su 24 sata nakon što 147 zemalja članica WTO-a nisu uspjele postići dogovor do prvotno predviđenog krajnjeg roka, 30. jula ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoće li posjeta Predsjedništva BiH Srbiji značajnije promijeniti odnos između dvije zemlje?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: