Svijet
0

Postignut sporazum o liberalizaciji svjetske trgovine

NINA
Zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) postigle su dogovor o liberalizaciji svjetske trgovine između bogatih i siromašnih zemalja, javlja BBC.

Najvažnije i najbogatije članice WTO-a prihvatile su prijedlog o smanjenju ili ukidanju poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i izvozu, čime bi se olakšao izvoz siromašnijih zemalja. Time bi se ukinule sve prepreke razvoja siromašnih zemalja.

Ovaj bi dogovor trebao, prema optimističnim najavama njegovih tvoraca, drastično smanjiti siromaštvo u svijetu. Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim izjavio je da je sporazum o liberalizaciji trgovina dobar za trgovinu, ali i socijalnu pravdu.

"Ovo je početak kraja nepravde nazvane poticaji u proizvodnji. Izvozne stimulacije trebaju biti ukinute i to će biti prvo što ćemo učiniti", istaknuo je Amorim.

Sporazumom postignutim kasno sinoć, 31. jula u Ženevi, ponovno su «vraćeni u život» pregovori iz Dohe (Katar), a zaključeni su i pregovori iz Cancuna (Meksiko) koji su prekinuti u rujnu 2003.

Pregovori u Ženevi produženi su 24 sata nakon što 147 zemalja članica WTO-a nisu uspjele postići dogovor do prvotno predviđenog krajnjeg roka, 30. jula ove godine.