{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut prvi katoličko-pravoslavni dogovor o papi

F
15.11.2007. u 13:12
0
0
Postignut prvi katoličko-pravoslavni dogovor o papi
0
Postignut prvi katoličko-pravoslavni dogovor o papi
Foto: AP
Katolička i Pravoslavna crkva postigle su prvi dogovor o definiciji pape u zajedničkom dokumentu objavljenom u četvrtak, kao mali korak ka putu pomirenja tih dviju struja kršćanstva, koji je, kako Vatikan najavljuje, "još dosta dug".
Prvi put nakon rascjepa 1054. godine, pravoslavci i katolici su se obavezali da će razmotriti ulogu rimskog nadbiskupa odnosno pape, čiji je "primat" nad ostalim biskupima i patrijarsima priznat dokumentom.

Dokument, objavljen istovremeno u Vatikanu, Istanbulu, Atini i na Kipru, plod je susreta na visokom nivou održanog u Raveni, u Italiji, od 8. do 14. oktobra. Njegov značaj je, međutim, umanjen činjenicom da ga Moskovska patrijaršija, koja zastupa polovinu pravoslavaca u svijetu, nije potpisala.

Njemački kardinal Walter Kasper, predsjednik pontifijskog vijeća za jedinstvo kršćana, koji je zastupao katoličku delegaciju na susretu u Raveni, naglasio je u srijedu navečer na Radio Vatikanu da je "put koji vodi ka punom jedinstvu s pravoslavcima još dosta dug".

Papa je za 23. novembar sazvao u Vatikanu konzistorij kardinala kako bi se pripremio dosje o ekumenizmu uoči "redovnog konzistorija" tokom kojega će imenovati 23 nova kardinala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: