{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut prvi katoličko-pravoslavni dogovor o papi

F
15.11.2007. u 13:12
0
0
Postignut prvi katoličko-pravoslavni dogovor o papi
0
Postignut prvi katoličko-pravoslavni dogovor o papi
Foto: AP
Katolička i Pravoslavna crkva postigle su prvi dogovor o definiciji pape u zajedničkom dokumentu objavljenom u četvrtak, kao mali korak ka putu pomirenja tih dviju struja kršćanstva, koji je, kako Vatikan najavljuje, "još dosta dug".
Prvi put nakon rascjepa 1054. godine, pravoslavci i katolici su se obavezali da će razmotriti ulogu rimskog nadbiskupa odnosno pape, čiji je "primat" nad ostalim biskupima i patrijarsima priznat dokumentom.

Dokument, objavljen istovremeno u Vatikanu, Istanbulu, Atini i na Kipru, plod je susreta na visokom nivou održanog u Raveni, u Italiji, od 8. do 14. oktobra. Njegov značaj je, međutim, umanjen činjenicom da ga Moskovska patrijaršija, koja zastupa polovinu pravoslavaca u svijetu, nije potpisala.

Njemački kardinal Walter Kasper, predsjednik pontifijskog vijeća za jedinstvo kršćana, koji je zastupao katoličku delegaciju na susretu u Raveni, naglasio je u srijedu navečer na Radio Vatikanu da je "put koji vodi ka punom jedinstvu s pravoslavcima još dosta dug".

Papa je za 23. novembar sazvao u Vatikanu konzistorij kardinala kako bi se pripremio dosje o ekumenizmu uoči "redovnog konzistorija" tokom kojega će imenovati 23 nova kardinala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: