Svijet
0

Postignut provizorni sporazum za spas američkoga finansijskog sektora

FENA
Izgledajući umorno, ali zadovoljno, čelnici Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa, zajedno s drugim važnim zakonodavcima, došli su do podija za konferencije za novinare u glavnoj zgradi Kongresa te objavili da su postigli sporazum koji će, kako vjeruju, pomoći u spašavanju finansijskih tržišta i zaštititi Amerikance.

Predsjedateljica Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi je rekla: "Postigli smo veliki napredak. Sad moramo sve staviti na papir kako bismo dogovor mogli i formalno usvojiti."

Zakonodavci su potom prepustili riječ ministru finansija Henryu Paulsonu, prenijela je VoA.

"Počeli smo s vrlo važnim zadatkom, stabilizacijom tržišta, kako bismo zaštitili sve Amerikance, i to na način da zaštitimo porezne obveznike koliko god je to moguće", kazao je Paulson.

Originalni pakt pomoći koji je predložila vlada predsjednika Georgea W. Busha procjenjuje se na 700 milijardi dolara. S tim novcem od finansijskih institucija koje su zapale u probleme žele se otkupiti nenaplativi zajmovi kako bi se spriječio kolaps američkog kreditnog tržišta.

No zakonodavci su se usprotivili prijedlogu nakon vala javnih pritužbi i reakcija medija oko vrijednosti predloženog paketa. Oni su zatražili veći kontrolu i druge mjere.

Prošle sedmice, usprkos inicijalnim objavama o postizanju načelnog dogovora, republikanci u Zastupničkom domu insistirali su i na drugim promjenama.

Republikanac Roy Blunt izrazio je vjerovanje da sporazum može biti objavljen kasnije tokom sedmice, ali su njegove riječi ostavile prostor za uzmicanje.

"Razmotrit ćemo konačni tekst sporazuma i posavjetovati se s kolegama", dodao je.

Zakonodavci u nedjelju nisu objavili dodatne pojedinosti koje će biti saopćene naknadno.