Svijet
0

Postignut dogovor o antiterorističkoj bazi podataka

FENA
Nakon višegodišnjih rasprava ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina postigli su dogovor o središnjoj bazi podataka vezanih uz praćenje terorista i sprječavanje terorističkih napada, saopćio je bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein u ponedjeljak u Berlinu, javila je Hina.

Baza bi obuhvaćala osnovne podatke o sumnjivoj osobi kao i šire oznake poput religijske pripadnosti, pripadnosti političkim organizacijama kao i o kretanjima i posjedovanju oružja.

Dosadašnja praksa odvojenih baza podataka policije i tajnih službi našla se na udaru kritika nakon napada na Sjedinjene Američke Države 2001. Pokrajinski uredi i ostala pravosudna tijela poput policije, carine, ureda za zaštitu ustavnog poretka nisu dosad međusobno razmjenjivali podatke o sumnjivim osobama, zbog čega je dolazilo do zastoja u važnim istragama.

Kritičari jedinstvene baze podataka najveći problem vide u mogućoj povredi Ustavom zaštićene striktne podjele rada policije i tajnih službi. Zbog loših povijesnih iskustava iz razdoblja vladavine nacionalsocijalizma kada su policija i tajna služba zajedno djelovale unutar zloglasnog Gestapoa, ustavnim odredbama se željela spriječiti zloupotreba tih tijela.

Zakon o jedinstvenoj bazi podataka je, kako je naglasio ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble, već pripremljen i trebao bi biti bi donesen već ove jeseni.