{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut dogovor o antiterorističkoj bazi podataka

F
4.9.2006. u 20:36
0
0
Postignut dogovor o antiterorističkoj bazi podataka
0
Postignut dogovor o antiterorističkoj bazi podataka
Nakon višegodišnjih rasprava ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina postigli su dogovor o središnjoj bazi podataka vezanih uz praćenje terorista i sprječavanje terorističkih napada, saopćio je bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein u ponedjeljak u Berlinu, javila je Hina.
Baza bi obuhvaćala osnovne podatke o sumnjivoj osobi kao i šire oznake poput religijske pripadnosti, pripadnosti političkim organizacijama kao i o kretanjima i posjedovanju oružja.

Dosadašnja praksa odvojenih baza podataka policije i tajnih službi našla se na udaru kritika nakon napada na Sjedinjene Američke Države 2001. Pokrajinski uredi i ostala pravosudna tijela poput policije, carine, ureda za zaštitu ustavnog poretka nisu dosad međusobno razmjenjivali podatke o sumnjivim osobama, zbog čega je dolazilo do zastoja u važnim istragama.

Kritičari jedinstvene baze podataka najveći problem vide u mogućoj povredi Ustavom zaštićene striktne podjele rada policije i tajnih službi. Zbog loših povijesnih iskustava iz razdoblja vladavine nacionalsocijalizma kada su policija i tajna služba zajedno djelovale unutar zloglasnog Gestapoa, ustavnim odredbama se željela spriječiti zloupotreba tih tijela.

Zakon o jedinstvenoj bazi podataka je, kako je naglasio ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble, već pripremljen i trebao bi biti bi donesen već ove jeseni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: