Sporazum u Bangkoku
0

Postignut dogovor na UN-ovom skupu o klimi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bogate i siromašne zemlje prevladale su u petak duboke podjele i dogovorile se o okviru za nastavak klimatskih pregovora u 2011., koji će se nastaviti ondje gdje su stali prošlogodišnji dogovori iz Meksika i usmjeriti se na teža pitanja.

Sporazum postignut u Bangkoku slijedio je nakon gotovo četverodnevnih razgovora koji su, po nekim zemljama u razvoju, trebali prilagoditi pregovore o klimi nakon sporazuma iz Cancuna iz decembra prošle godine.

Željele su ne samo nastavak onoga što je dogovoreno u Cancunu, nego i rješavanje sudbine Protokola iz Kyota i obećanja bogatih nacija o smanjenju emisije stakleničkih plinova te jasno određivanje izvora financiranja pomoći siromašnima.

Zemlje u razvoju traže da bogate, razvijene zemlje dodatno srežu emisije stakleničkih plinova te da se Protokol iz Kyota produlji na 2013. i dalje, prenosi Hina.

No, brojne bogate zemlje smatraju da se zemlje u razvoju žele vratiti na ono što je u Cancunu već dogovoreno, što po njima potkopava šanse za uspjeh nastavka pregovora u Durbanu u Južnoafričkoj Republici krajem novembra.

Mnogobrojne države nezadovoljne su činjenicom da se skup od 3. do 8. aprila najviše bavio okvirom za pregovore. Sjedinjene Američke Države smatraju da je to pokvarilo atmosferu, a neke zemlje u razvoju sumnjale su u njihov ishod.