London
0

Postignut dogovor na samitu G-20

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici dvadeset najuticajnijih zemalja svijeta uspjeli su u četvrtak na samitu u Londonu postići dogovor o mjerama za spašavanje globalne privrede.

Na prvi pogled, dogovor je zaista sveobuhvatan – a najvažnije je to što su se čelnici obavezali da u posrnulu svjetsku privredu "upumpaju" dodatnih hiljadu milijardi dolara, ali ne u obliku stimulativnih, fiskalnih paketa, nego preko međunarodnih finansijskih institucija - poput MMF-a i Svjetske banke.

Istovremeno, međunarodni finansijski sistem bit će reformiran, rekao je britanski premijer Gordon Brown naglašavajući da je na samitu usvojen konkretan plan mjera: "Ovo je dan u kome se svijet udružio da bi se odbranio od globalne recesije – ne riječima, nego planom za globalni oporavak i reformu, i s jasnim vremenskim rokom za njegovo provođenje."

Brown je dodao da su učesnici samita obećali učiniti sve kako bi se obnovio rast, otvorila nova radna mjesta i povratilo povjerenje u finansijski sistem.

Izlazeći u susret zahtjevima Francuske i Njemačke, dogovoreno je usvajanje novih globalnih pravila o plaćama i bonusima, koja treba da ohrabre korporativnu odgovornost.

Odzvonilo je, čini se, i takozvanim "poreznim utočištima" – spomenuti su Luksemburg i Monako - kao i bankarskim tajnama.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavit će spisak poreznih utočišta koja ne rade u skladu s pravilima, i protiv kojih će biti poduzeta odgovarajuća akcija, najavio je britanski premijer.

Sve u svemu, zaključio je domaćin sastanka, na temeljima ove ekonomske politike nastat će novi svjetski poredak.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je postignut dobar, skoro historijski kompromis.

Pozitivno su reagirale i svjetske berze – vrijednost akcija porasla je za pet posto, prenio je BBC.

Cilj samita bio je da globalnu privredu spasi od najgore ekonomske krize koja ju je potresla od tridesetih godina prošlog stoljeća.