Svijet
0

Postignut dogovor EU i Bugarske oko crnogorskog potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

FENA
Predsjedavaći Evropske unije (EU) i Bugarska sinoć su se načelno složili da u ponedjeljak omoguće potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Crnom Gorom, objavila je danas podgorička štampa.

Poslije cjelodnevnih pregovora sa predstavnicima Portugalije, portparol Bugarske Betina Joteva je, kako su prenijeli podgorički mediji, rekla da će potpisivanje SSP-a ipak biti u ponedjeljak.

Bugarska je juče najavila da će da odbije potpisivanje SSP-a sa Crnom Gorom zbog načina na koji je napisana riječ "evro" u bugarskom prevodu dokumenta.

"Ono što izgleda kao običan lingvističko-tehnički problem duboko pogađa osećaj nacionalnog identiteta Bugarske", rekla je bugarski ministar za evropske poslove Gergana Grunčarova.

Bugari traže da se riječ ''euro'', kako se evropska valuta naziva u Crnoj Gori, zamijeni riječju ''evro'', kako se naziva u Bugarskoj.

Vlada Crne Gore saopćila je da očekuje da sprovodi intezivne diplomatske aktivnosti i da očekuje da će SSP sa Crnom Gorom biti potpisan u ponedjeljak 15. oktobra, kako je i planirano.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i crnogorski premijer Željko Šturanović parafirali su 15. marta u Podgorici Sporazum o stabilizaciji i pridrživanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU). SSP-e obavezuje Crnu Goru na jačanje administrativnih kapaciteta, posebno državnih insistucija, stvaranje uvjeta za nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, vladavinu prava i primjenu evropskih propisa u gotovo svim segmentima društva. Do potpisivanja S S P, Crna Gora je trebalo da ojača carinski sistem i osigura efikasne mehanizme kontrole porijekla roba i kapitala.

Poslije parafiranja SSP-a predstoji potpisivanje, a potom ratifikacija u parlamentima Crne Gore i zemalja članica EU. Potpisivanje SSP-a epilog je dvogodišnjih pregovora Crne Gore sa Evropskom komisijom tokom kojih je Crna Gora ispunila sve uvjete EU.

Crna Gora je počela pregovore sa EU zajedno sa Srbijom u sastavu državne zajednice, 10. oktobra 2005. za vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora, ali su oni suspendirani početkom maja prošle godine zbog nedovoljne saradnje Beograda sa Haškim tribunalom. Crna Gora je nastavila pregovore sa EU dva meseca poslije proglašenja nezavisnosti nakon što joj je Brisel odobrio poseban mandat. Tehnički dio pregovora okončan je 1. decembra 2006. godine.

Portugalsko predsjedništvo Evropske unije saopćilo je sinoć da će ipak doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) sa Crnom Gorom u ponedjeljak u Luksemburgu, bez obzira na prethodne najave Bugarske da će blokirati potpisivanje zbog neslaganja oko korištenja termina ''evro'' za zajedničku evropsku monetu.