UN
0

Posthumno priznanje Benazir Bhutto

FENA
U srijedu je u New Yorku obilježena 60. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima koju je 10. decembra 1948. godine usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Riječ je o povelji u kojoj se jasnim i jednostavnim riječima iznose osnovna prava koja pripadaju svakoj osobi na ovom svijetu bez obzira na spol, rasu, jezik, vjeru i političko ili neko drugo uvjerenje.

Iako je deklaracija poboljšala kvalitetu života mnogih ljudi, ima zemalja u kojima su njezini ideali još uvijek tek slovo na papiru. Kako se ipak radi o 60. obljetnici, nije loše ponoviti neke temeljne vrijednosti dokumenta čiji sadržaj nije dovoljno poznat.

Dakle, sva su ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, svako ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost, niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kažnjavanju, svi su pred zakonom jednaki i imaju pravo, bez ikakve diskriminacije, na jednaku zaštitu zakona.

Nadalje, svako ko je optužen za kažnjivo djelo nevin je sve dok se ne dokaže njegova ili njezina krivica, svako ima pravo na slobodu kretanja, svako ima pravo na vlasništvo, svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere, svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, svako ima pravo na rad, svi u društvu imaju pravo na socijalno osiguranje i ostvarenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava...

Povodom 60. godišnjice Deklaracije u srijedu su u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku podijeljene godišnje nagrade za zaštitu ljudskih prava, prenose internet portali.

Ovogodišnji laureati su bivša glavna tužiteljica Haškog suda Louise Arbour, bivši glavni državni odvjetnik SAD-a Ramsey Clark, direktorica nevladine organizacije »Jamaicans for Justice« Carolyn Gomes te liječnik iz Konga Denis Mukwege.

Posthumno su nagrađene bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto i američka redovnica Dorothy Stang.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poslao je u srijedu saopćenje u kojem se osvrnuo na još uvijek aktualnu borbu za ljudska prava u cijelom svijetu.

»Današnji izazovi jednako su zastrašujući kao i oni s kojima su bili suočeni pisci Deklaracije. Suočeni smo s nestašicom hrane i globalnom gospodarskom krizom. Čovjek i dalje uništava prirodni okoliš. U previše zemalja još uvijek je prisutna politička represija«, saopćio je Ban Ki-Moon.